Vesti

Besplatna autosedišta za decu u Vršcu

Grad Vršac, četvrtu godinu za redom, roditeljima novorođenih beba poklanja dečja autosedišta. U prvoj polovini tekuće godine, već je podeljeno 100 dečjih autosedišta, ovom prilikom još stotinu, a do kraja godine dobiće ih još 150 porodica. Deca koja se rode u novembru i decembru, svoja sedišta dobiće u prva tri meseca naredne godine.

Pre nego što se poklon uruči, za roditelje se organizuje informativno predavanje, uz praktičnu obuku za korišćenje autosedišta. Ovakve obuke i predavanja samo su jedna od mera koje Grad kontinuirano sprovodi, jer je bezbednost dece jedna od najvažnijih stavki u unapređenju opšte bezbednosti u saobraćaju.

  • Pored ovih, preduzimamo i niz drugih aktivnosti, kako bismo taj trend bez poginule dece održali. Od 2013.godine na teritoriji Grada Vršca nema poginule dece, međutim imamo povređene mališane, i prosečno se u toku godine povredi od petoro do sedmoro dece, i radimo na tome da i taj procenat smanjimo, rekao je Miloš Vasić predsednik Saveta za bezbednost saobraćaja Grada Vršca.

Uprkos uvreženom mišljenju da su deca u saobraćaju najzaštićenija kada su sa roditeljima, statistike su i više nego zabrinjavajuće.

  • U poslednjih pet godina na putevima u Srbiji poginulo je 65 dece, a sva deca poginula u ovoj godini bila su putnici. I najveći broj teško povređenih mališana, strada upravo pod nadzorom roditelja, koji ne koriste sve zaštitne sisteme kada prevoze svoju decu, ili ih koriste, ali ne pravilno, upozoravaju iz Agencije za bezbednost saobraćaja.

Na teritoriji grada Vršca, u 49 odsto slučajeva mališani stradaju kao putnici. Zbog toga je, osim predavanja, u saradnji sa Centrom za promociju bezbednosti saobraćaja, održana i kratka obuka za pravilno postavljanje i korišćenje dečijih sedišta.

Ostale vesti