Vesti

BOG SE JAVI! Vrščanin Nemanja Petrović pobednik Bogoljavljenskog plivanja za Krst Časni

Pobednik Bogojavljenskog plivanja na Gradskom jezeru u Vršcu je Nemanja Petrović iz Vršca, prvi među jednakima od 43 hrabra srpska viteza, koji su danas, na Bogojavljanje, uz blagoslov Vladike Banatskog Nikanora, zaplivali za Krst Časni.

Prvo je u Sabornom hramu Svetog Nikole održana Arhijerejska liturgija sa obredom velikog osvećenja vode, a potom je formirana litija, koja je krenula ka Gradskom jezeru. Na čelu litije bio je transparent “Ne damo svetinje”, ispisan na srpskoj trobojci, uz srpska četiri ocila, kao jasna poruka srpskom narodu koji se širom Crne Gore bori za očuvanje svojih svetinja.

Gradonačelnica Vršca Dragana Mitrović, u ime pokrovitelja ove tradicionalne manifestacije, zahvalila se svim plivačima, kao i onima koji su u ogromnom broju došli da podrže Bogojavljensko plivanje za Krst Časni na Gradskom jezeru.

  • Svake godine je sve veći odziv za Bogojavljensko plivanje. Zahvaljujem se ovim hrabrim momcima koji će danas plivati za Črst Časni, kao i svima koji, iz godine u godinu, u sve većem broju podržavaju ovu tradiciju. To je pravi način da zajedničkim snagama sačuvamo našu srpsku tradiciju i srpski narod. Nama, kao lokalnoj samoupravi, podstrek da ih maksimalno podržimo. Danas svi odavde odlaze kao pobednici, rekla je gradonačelnica Vršca Dragana Mitrović uz tradicionalan verski podrav “Bog se javi!”.

Posle plivanja, tradicionalno osveženje za učesnike Bogojavljenskog plivanja za Krst Časni organizovao je Savet Mesne zajednice Bratstvo – Jedistvo u svojim prostorijama.

Organizacioni odbor Bogojavljenskog plivanja za Krst Časni iskazao je veliku zahvalnost Eparhiji Banatskoj, Srpskim pravoslavnim crkvenim opštinama vršačkim, Upravi Grada Vršca koja je i generalni pokrovitelj ove manifestacije, Policijskoj upravi, Domu zdravlja, Vatrogasnoj službi i svim ljudima dobre volje koji pomažu ovu vitešku manifestaciju.

Bogojavljenje je jedan od petnaest najvećih hrišćanskih praznika, koji predstavlja objavljivanje Bogočoveka i uvođenje Hrista u mesijansku misiju. Toga dana se, posle krštenja Isusa Hrista u reci Jordan, koje je obavio Jovan Krstitelj, Sveti Duh u vidu goluba spustio na rame Isusovo i začuo se glas Boga Oca s Neba. Tako se Bog javio u tri ličnosti: Oca, Sina i Svetog Duha.

Bogojavljenje se obeležava 19. januara i to je fiksni praznik, odnosno ne menja se iz godine u godinu. Toga dana se završavaju takozvani nekršteni dani, kada se ne vrši obred krštenja, jer ni Isus Hristos nije bio kršten.

Na Krstovdan, uoči Bogojavljenja, kao i na sam praznik, posle liturgije, vrši se veliko osvećenje vode u hramu, ili u porti hrama. Ta voda se uzima i nosi kući. Čuva se kao čudotvorna sveta dragocenost.

Veruje se da ako se tom vodom poškropi kuća radi osvećenja, to će je zaštiti od demona i ostalih nečistih sila. Pije se tokom cele godine radi isceljenja i zaštite od svih bolesti, očišćenja od zlih strasti i radi oproštaja grehova, očišćenja duše i tela.

Ostale vesti