Kultura Vesti

BOGATSTVO VOJVODINE: Od starih zanata do savremenog stvaralaštva

Brojna ženska udruženja iz Južnog Banata prikazana su umeća i veštine oličene u vezu, tkanju, štrikanju i heklanju, na izložbi “Implementacija starih zanata u savremeno stvaralaštvo”, koja je juče održana u Gradskom muzeju Vršca.

Izložbu je posetila i Gradonačelnica Vršca Dragana Mitrović, koja je istakla da je Vojvodina poznata po tome da u njoj, decenijama, u slozi i ljubavi, žive pripadnici čak 30 nacionalnosti. Ova izložba je bila jedinstvena prilika da se to prijateljstvo još više produbi, a i da se bolje upoznamo sa tradicijom različitih nacija.

  • Udruženja žena su stvarno jedan veoma važan deo svakog društva i mi kao odgovorne lokalne samouprave moramo da obraćamo pažnju na to. Ovakav skup je, takođe, jedna prilika da se razmene različita iskustva u aktivnostima ovih udruženja, a sa druge strane da međusobno, spoznamo i različite kulture i različite običaje, a ko će to bolje da nam dočara i pokaže nego ove žene koje su najbolji čuvari tradicije i kulture i običaja na našim prostorima. Mi, kao lokalne samouprave, i dalje moramo da budemo uz njih i da podržavamo njihov rad, da budemo prisutni na svim njihovim aktivnostima kako bi ih što bolje razumeli, a one će nas zauzvrat lepo predstavljati na različitim takmičenjima i predstavljati sve ono važno za naš kraj, odnosno ono što je karakteristično za kraj svakoga od nas, navela je Gradonačelnica Mitrović i svim udruženjima poželela puno uspeha u daljem radu.

Organizatori su naveli je da je ova izložba samo jedna u nizu brojnih koje se planiraju u narednom periodu.

Sledeća izložba ženskog stvaralaštva, od tradicije do savremenih tokova, održaće se početkom aprila ove godine, u Muzeju grada Pančeva i biće prva izložba takve vrste u Vojvodini.

Ostale vesti