Vesti

Cefixov kamp “Letnja škola uštede energije”

Kamp pod nazivom „Letnja škola uštede energije“, počinje danas na Vršačkom bregu, u objektu Crvenog krsta. Od 16 časova biće održano predavanje na temu “Štednja od malih nogu do duboke starosti.“

Centar za energetsku efikasnost „Cefiks“ iz Vršca, nakon odobrenja projekta pod nazivom „Letnja škola uštede energije“ od strane Pokrajinskog sekretarijata za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj AP Vojvodine, organizuje dvodnevni kamp za ukupno 40 učenika seoskih osnovnih škola iz Izbišta, Uljme, Gudurice, Velikog Središta i Pavliša.

Letnja škola podrazumeva tri namenska predavanja uz nastavne filmove iz ranija dva ciklusa republičkog projekta pod nazivom „Mala škola uštede energije“.

Pored redovne šetnje „Stazom zdravlja“, učenici će obići Vršačku kulu, te deo zaštićene zone vršačkih planina. Biće organizovana likovna radionica na temu o prirodnim lepotama krajolika, jutarnja fiskultura za sve učesnike, disko-veče i razna takmičenja na sportskim terenima Crvenog krsta.

Pored redovnih programskih aktivnosti, u koje će biti uključeni ne samo članovi projektnog tima, već i nastavnici, biće zabeležena neposredna iskustva iz seoskih sredina na uštedi energije u domaćinstvu, što će poslužiti kao aktuelan audio i video-materijal za pripremu trećeg ciklusa republičkog serijala koji je odobren od strane Ministarstva za kulturu i informisanje Republike Srbije za proizvodnju medijskih sadržaja za televizije u 2019. godini, čiji je nosilac AVP „Vila“ Vršac uz neposrednu projektnu saradnju udruženja „Cefix“ Vršac.

Putem predavanja i kroz razgovor sa učenicima i nastavnicima daje se neposredna podrška osnovnim školama aktuelnom projektu „Za čistije i zelenije škole“ u koji su uključene gotovo sve osnovne škole sa područja opštine Vršac. Neke od njih postigle su zapažene rezultate i dobile odgovarajuća priznanja na nivou AP Vojvodine. Pošto će neposredno biti uključeni i nastavnici seoskih osnovnih škola, to će se ostvariti još veća aktivnost na uređenju škole i sredine, da bude čistija i zelenija.

Navedena aktivnost je deo redovne programske aktivnosti udruženja građana „Cefix“ Vršac u 2019. godini, sa ciljem neposredne edukacije učenika koja se izvodi kroz predavanja, razgovor, radionice i evaluaciju rada kampa.

Vaspitni efekat ogleda se u druženju učenika i nastavnika, razmeni iskustava, te na upoznavanju prirodnih lepota Vršačkog brega i grada Vršca. Punu pomoć i saradnju u realizaciji ovog projekta pružaju direktori osnovnih škola koji će, uz pomoć odeljenskih starešina, odabrati učenike od petog do osmog razreda i nastavnike koji će biti zaduženi za njihov rad uz maksimalnu saradnju sa članovima projektnog tima.

Ostale vesti