Kultura Vesti

DIJEGO I FRIDA: Osmeh na pola puta

Kulturni centar Vršac, u utorak 22. oktobra, sa početkom u 12 sati, u Velikoj galeriji, predstaviće Izložbu fotografija “Dijego i Frida: osmeh na pola puta”, 96 crno-belih fotografija slavnog meksičkog umetničkog para Fride Kalo i Dijega Rivere.

Izložba između ostalog, kroz fotografije Giljerma Kala, Pitera Džulsa, Giljerma Samore, Nikolasa Mareja, Edvarda Vestona, Manuela Alvaresa Brava i Huana Gusmana, prikazuje deo svakodnevnog života i intimnih detalja ovog jedinstvenog i jednog od najkontroverznijih parova u istoriji meksičke umetnosti.

Dijego Rivera bio je jedan od najznačajnijih predstavnika meksičkog muralizma, a Frida Kalo bila je poznata kao tvorac autobiografskih slika pod uticajem narodne meksičke i starosedelačke umetnosti. Povezivala ih je strast ka revolucionarnom pokretu.

Frida je čak promenila i svoj datum rođenja. Rođena je 1907. godine, ali je u svim dokumentima želela da ga promeni, jer je smatrala da je rođena onog trenutka kada je počela Meksička revolucija – 1910. Osim strasti prema revoluciji i vere u progres, Dijego Rivera i Frida Kalo bili su potpuno u revolucionarnom zanosu i verovali su u ideje marksizma, ali su bili bliski pokretu nadrealizma i ideji psihoanalize.

Dijego Rivera i Frida Kalo su skoro četvrt veka bili zajedno, a njihova ljubavna veza prevazilazila je sve granice, i bila je puna bezbrojnih susreta, bliskosti, nesuglasica i iskrenih prijateljstava sa velikim ličnostima epohe.Prvi put je realizovana u Meksiku 2002. godine u njihovoj kući, u kojoj su živeli i stvarali, a od tada putuje po svetu.

Ostale vesti