Vesti

Dom u Starom Lecu ponovo pod lupom javnosti

Dom za duševno obolela lica “1. oktobar” Stari Lec uskoro će dobiti novog direktora. Na smenu Mirjane Vuković, posle dva mandata, čeka se mesecima. Međutim, Konkurs za izbor prvog čoveka ove ustanove socijalne zaštite i imenovanje drugih rukovodećih organa, prati par nelogičnosti.

Nadzornom i Upravnog odboru Doma “1. Oktobar” mandati su istekli februara prošle godine. Kandidati za nove članove, nezvanično saznaje portal eVršac, predloženi su još pre tri meseca. Njihovo imenovanje odlaže se iz nepoznatih razloga.

U isto vreme, stari Upravni odbor, koji do izbora novog samo treba da obezbedi normalno funkcionisanje ustanove, u decembru je raspisao Konkurs za direktora. Konkurs je zvanično otvoren 31. decembra i traje 15 dana, u sred Novogodišnjih i Božićnih praznika.

U Konkursu se zapaža jedna nesvakidašnja promena. Pored uobičajenih uslova, ne traži se uverenje da se protiv kandidata ne vodi istraga i da nije krivično gonjen, nego samo da nije pravosnažno osuđivan na bezuslovnu kaznu zatvora. Da li se time diskvalifikuju bitne informacije od Javnog tužilaštva i MUP, koje mogu da ukažu na nečiju nepodobnost za ovakvu odgovornu funkciju?

Razloge za ovakvu promenu uslova nemoguće je naći, jer se u Konkursu, objavljenom u publikaciji “Poslovi” Nacionalne službe za zapošljavanje, ne navodi na osnovu kog zakona je Konkurs raspisan.

Pokrajina, kao osnivač, dokazala je da je ova ustanova od velikog značaja. Vlada APV, zajedno sa Kancelarijom za upravljanje javnim ulaganjima, izdvojila je ukupno oko 44 miliona dinara za izgradnju i opremanje novog objekta Doma, a najavljene su i nove investicije u ovu ustanovu.

Kako je tada rečeno, ulaganja moraju da prate i promene odnosa rukovodilaca prema korisnicima Doma i imovini kojom Dom raspolaže. Odnos sadašnje direktorke ocenjen je kao nezadovoljavajući. Naglašeno je da rukovodilac ovakve ustanove mora bolje da razume potrebe korisnika, same ustanove, zdravstvenog sistema Srbije i unapređenja socijalne politike.

Kome je, onda, u interesu, da razvlači imenovanje novog Upravnog odbora i da dozvoli da stari Upravni odbor, možda i bez saglasnosti osnivača, raspisuje Konkurs sa, po nama, diskutabilnim i manjkavim uslovima?

Ostale vesti