Izložba umetničkih fotografija "Photo graz selection II" u Gradskom muzeju Vršac

Izložba umetničkih fotografija "Photo graz selection II" u Gradskom muzeju Vršac

Autor :  feb 09, 2018

Otvaranje izložbe pod nazivom "Photo graz selection II" u Gradskom muzeju Vršac (Konkordija) zakazana je za nedelju, 25. februar, sа početkom u 18 časova.

"Umetnička fotografija zauzima važno mesto među delatnostima ustanove Steiermark - Kunstpädagogisches Institut Graz. Od njenog osnivanja pre više od trideset godina pa do danas umetnost fotografije integrirana je u profil delovanja ove kulturne ustanove koja je takođe gotovo isto toliko vremena odgovorna za program i vođenje Fotogalerije u Gradskoj kući u Grazu. Osim toga, Kulturvermittlung u okviru svojih Residency - programa ka sebi u Graz poziva umetnice i umetnike kojima je fotografija medij izražavanja kako bi na taj način obogatila internacionalni dijalog. Još jedan oblik podsticanja i naglašavanja važnosti međunarodne umetničke i kulturne razmene je organizovanje izložbe koje nakon Graza gostuju u drugim gradovima. Zahvaljujući svom programu Cultural City Networkstekla je Kulturvermittlung Steiermark bogato iskustvo, i to ne samo na području fotografije. Aktuelni su primeri ove razmene izložbe photo graz selection i Das graphische Element. Obe su gostovale šesnaest puta u inostranstvu, od toga jedanaest puta u saradnji s Austrijskim kulturnim forumom. Prezentacije izložbi svesno su organizovane u saradnji s značajnim kulturnim ustanovama u manjim gradovima. Ova mešavina različitih gradova, izložbenih prostora i saradnika rezultirala je mnogim lepim ličnim kontaktima. Izložba photo graz selection II povezuje različite umetničko - fotografske pozicije i na taj način prezentuje raznolikost fotografskog stvaralaštva u Grazu i Štajerskoj. Posebno je stavljen naglasak na kvalitetu i raznolikosti jer se tako otvara mogućnost dijaloga između umetnica i umetnika i njihove publike prelazeći kako granice gradova, tako i jezičke i državne granice. Time dela umetničke fotografije, i kad umetnici nisu prisutni, postaju ambasadorima šarolike i bogate kulturne scene u Grazu, kao i samoga grada. Pri izboru dela za izložbu rukovodili smo se isključivo umetničkim aspektima i njihovom aktuelnosti. Gotovo podjednaka zastupljenost fotografkinja i fotografa nastala je spontano, jednako kao i presek kroz više generacija. Mladi apsolventi Više tehničke škole Graz - Ortweingasse zastupljeni su u jednakoj meri kao i već etablirani i uspešni umetnici s iskustvom izlaganja u inostranstvu"- izvod iz teksta: Max Aufischer

Celokupna organizacija: Max AufischerVođenje projekta, katalog: Gerhard GrossKuratori: Gerhard GrossTehnička obrada: Tim Kulturvermittlung Steiermark - Richard Edelsbrunner, Luise Grinschgl, Peter Mintscheff, Andreas Suppan.

Organizacija: Kulturvermittlung Steiermark / Cultural City Network Graz Suorganizacija u Srbiji: Gradski muzej VršacMejl i vebVisart, Asocijacija za vizualnu umetnost i kulturu, Novi Sad

Grad Vršac i Evršac Group doo zajedno sprovode projekat "Centar za javno informisanje građana – interes građanskog društva"

  1. Najnovije
  2. Najčitanije