Grad Vršac na manifestaciji "Dani nemačke književnosti" u Rešici

Grad Vršac na manifestaciji "Dani nemačke književnosti" u Rešici

Autor :  apr 17, 2018

U Rešici (Rumunija) održani su 28."Dani nemačke književnosti“, a jedan deo programa ove tradicionalne kulturne manifestacije održan je i u Vršcu.

Odlične kulturne i druge veze Vršca i Rešice doprinele su da delegacija iz Vršca , Nataša Maljković-Čonić, članica gradskog veća zadužena za oblast kulture, Vesna Zlatičanin, v. d. direktor Gradske biblioteke, Ivan Stojanović, bibliotekar matične službe i Tamaš Fodor, bibliotekar zavičajnog odeljenja, poseti Rešicu i uzemu aktivno učešće u manifestaciji.

dani nemacke resica 17418 2018

"Dane nemačke književnosti“ organizuje Udruženje za kulturu i obrazovanje odraslih a podržava ambasada Savezne republike Nemačke u Bukureštu, Generalni sekretarijat Vlade Rumunije, kao i mnogi drugi.

Odlomke iz svojih dela čitali su književnici koji su za svoje stvaralaštvo nagrađivani međunarodnim priznanjima.

Među njima su Nora Juga, dobitnica specijalne nagrade za poeziju „Odrazi“ za 2017. godinu, uspostavljenu od Insituta za nemačku kulturu i istoriju jugoistočne Evrope na univerzitetu Ludvig-Maksimilijans iz Minhena, potom Ilse Hehn, dobitnica nagrade za kulturu Baden-Virtemberga za 2017. godinu, i mnogi drugi pisci nemačkog porekla koji su rasejani širom Evrope, a okuplja ih ova manifestacija.

Svečanost je otvorio Ervin Jozef Cigla, kulturni menadžer Nemaca u Rumuniji, izdavač, bibliotekar, član Udruženja rumunskih pisaca i Udruženja rumunskih novinara.

Program trećeg dana manifestacije „Dani nemačke književnosti“ održan je u Vršcu.

Goste iz Rumunije, Nemačke, Austrije, Mađarske, Slovenije i Srbije dočekao je u svojoj parohiji župnik Mihalj Ereš, koji je program započeo svetom misom u katoličkoj crkvi Svetog Gerharda; posle mise na red je došlo predstavljanje knjige „Gerhard od Čanada“, monografije na nemačkom jeziku o prvom čanadskom episkopu, čiji je autor počasni dr Martin Roos, rimokatolički episkop u Temišvaru.

dani nemacke vrsac biblioteka 2018 17418

 

Monografiju je predstavio Klaudiu Sergiu Kalin, arhivista temišvarske eparhije. Posle upoznavanja sa znamenitostima Vršca, gosti su se prošetali do Gradske biblioteke, gde je program nastavljen uz literarni matine na srpskom, makedonskom, slovenačkom, nemačkom, mađarskom i rumunskom jeziku.

Odlomke iz svojih zbirki su, osim gostiju, čitali i vršački pisci. Iako je čitanje tekstova teklo na više jezika, i niko od prisutnih nije mogao da se pohvali da je razumeo svakog autora, među okupljenima je zavladalo posebno, pozitivno raspoloženje.

Matine se završio uz gromoglasan aplauz i osmeh na licu svih prisutnih, uz obostrano obećanje da će saradnja da se nastavi. Na kraju dana, zaključak svih okupljenih bio je da pisana reč, pre svih poezija, briše granice kako među državama, tako i među ljudima.

Grad Vršac i Evršac Group doo zajedno sprovode projekat "Centar za javno informisanje građana – interes građanskog društva"

  1. Najnovije
  2. Najčitanije