KOV obeležio Svetski dan knjige i autorskih prava

KOV obeležio Svetski dan knjige i autorskih prava

Autor :  apr 24, 2018

Književna opština Vršac je, u saradnji sa osnovnim i srednjim školama iz Vršca,  povodom Svetskog dana knjige i autorskih prava, organizovala čitanje poezije Jovana Sterije Popovića na časovima srpskog jezika, kao i darivanje sugrađana knjigama.

Obeležavajući ovaj dan, u večernjim časovima, u terminu od 18 do 20 časova ispred Gradske biblioteke, KOV je darivao vernoj publici i slučajnim prolaznicima svoja izdanja.

Ovom književnom druženju prisustvovala je Nataša Maljković Čonić, članica Gradskog veća za kulturu koja je tom prilikom istakla:

- Knjiga je uvek dobro društvo i najlepši poklon. Moramo joj posvetiti veću pažnju i podsticati, pre svega, decu da na ovaj dan, a i svaki drugi , uživaju u čitanju, kao jednoj od najlepših aktivnosti, rekla je Nataša Maljković Čonić.

U skladu sa tehnološkim razvojem, danas možemo reći da je više nego ikada potrebno usmeriti pažnju na knjige kao gotov proizvod, ali i na postojanje teksta i zaštitu njegovog autorstva. Otuda postojanje datuma kojim se skreće pažnja javnosti na probleme sa kojima se susreću pisci, izdavači, bibliotekari ili knjižari dobija na značaju.

Svetski dan knjige i autorskih prava obeležava se svake godine 23. aprila. Odluka o obeležavanju Svetskog dana knjige i autorskih prava doneta je na generalnoj konferenciji UNESCO-a održanoj u Parizu 1995. godine, u čast dvojice velikana svetske književnosti, Španca Migela de Servantesa i Engleza Vilijema Šekspira, koji su preminuli 23. aprila 1616. godine.

UNESCO proslavlja ovaj dan ističući snagu knjiga da spoje i prenesu kulturu različitih naroda, kao i njihove snove o boljoj budućnosti.

Grad Vršac i Evršac Group doo zajedno sprovode projekat "Centar za javno informisanje građana – interes građanskog društva"

  1. Najnovije
  2. Najčitanije