Nova postavka Prirodnjačke zbirke Gradskog muzeja Vršac u zgradi "Apoteke na stepenicama"

Nova postavka Prirodnjačke zbirke Gradskog muzeja Vršac u zgradi "Apoteke na stepenicama"

Autor :  maj 17, 2018

Gradski muzej Vršac u subotu 19. maja, sa početkom u 19 časova u zgradi "Apoteke na stepenicama" otvara novu postavku prirodnjačke zbirke.

Zahvaljujući saradnji sa Zavodom za zaštitu prirode iz Novog Sada, čiji su stručnjaci obradili najznačajnije primerke kolekcije

Gradski muzej Vršac posle više decenija, zahvaljujući saradnji sa Zavodom za zaštitu prirode iz Novog Sada čiji su stručnjaci obradili najznačajnije primerke kolekcije, može da predstavi deo velikog bogatstva Prirodnjačke zbirke, koja se svrtava u jednu od najstarijih i najbogatijih u Srbiji.

Zahvaljujući Feliks Milekeru koji je od preuzimanja dužnosti kustosa Gradskog muzeja Vršac 1882. godine predano, sa pionirskim žarom prikupljao “starine” fosile ostatke biljnog i životinjskog sveta, ali istovremeno radio i na formiranju kolekcije savremenog biodiverziteta.

Današnja Prirodnjačka zbirka vršačkog muzeja može se pohvaliti veoma retkim primercima biljaka i životinja iz različitih perioda njihovog razvoja.

Posebno divljenje predstavlja izuzetno dobro očuvana zbirka prepariranih životinja, nastala krajem XIX i početkom XX veka.

 

Grad Vršac i Evršac Group doo zajedno sprovode projekat "Centar za javno informisanje građana – interes građanskog društva"

  1. Najnovije
  2. Najčitanije