Sedam knjiga u užem izboru za nagradu "Vasko Popa"

Sedam knjiga u užem izboru za nagradu "Vasko Popa"

Autor :  jun 14, 2018

Žiri najuglednije pesničke  nagrade “Vasko Popa”  uvrstio je sedam pesničkih knjiga u uži izbor, a ime dobitnika ove prestižne pesničke nagrade biće saopšteno 26. juna.

U skladu sa Pravilnikom, žiri je razmatrao  70 naslova iz pesničke produkcije u 2017. godini, koje su poslati na konkurs ili su predloženi od strane članova žirija.

Konstatovano je da je razmatrana pesnička produkcija bogata i raznovrsna, i da predstavlja primerno zastupanje savremene poezije i njenih mogućnosti u kontekstu srpske kulture i stvarnosti. 

U uži izbor su uvršteni  sledeći naslovi:

-   Alek Vukadinović: Penički atelje 2, Gramatik, 2017.

- Bojan Jovanović: Spasonosne nevolje, Gradac, 2017.

- Bratislav R. Milanović: Odron svetlosti, Srpska književna zadruga/Centar za kulturu i  umetnost, 2017.

- Miroslav Cera Mihailović; Padanje sa dna, Kairos, 2017.

- Maja Solar: Bez začina, KC Novog Sada, 2017.

- Bojana Stojanović Pantović: U obruču, Povelja, 2017.

- Veselin Mišnić: Neko nalik kiši, Industrija knjiga, 2017.

O izboru su odlučivali: Radomir Andrić, Duško Novaković, Vladimir Gvozden, Slavomir Gvozdenović i Jovan Zivlak, predsednik.

Žiri će ime dobitniku 24. nagrade Vasko Popa saopštiti do 26. juna na Konferenciji za medije u 12 časova u Beogradu, u prostorijama književnih udruženja UKS i SKD u Francuskoj 7, uz prisustvo predstavnika darodavaca nagrade i Agencije Đorđević. Nagrada će biti uručena dobitniku 29. juna u Vršcu na dan rođenja pesnika.

Da podsetimo, nagrada "Vasko Popa" je ustanovljena 1995. godine u Vršcu, i uručuje se svake godine na dan pesnikovog rođenja, 29. juna.

Nagradu dodeljuju Agencija Đorđević. Darodavci novčanog iznosa nagrade su Grad Vršac i Senzal kapital, vlasnika Radeta Rakočevića, Beograd.

Nagrada se sastoji od Povelje s Popinim likom, rad akademskog slikara Milana Blanuše, i novčanog iznosa.  

Nagrada "Vasko Popa” ima za cilj da podrži i afirmiše savremenu srpsku poziju, uvažavajući pesnički doprinos Vaska Pope modernoj srpskoj poeziji i njegovo neprocenjivo služenje pesničkoj reči kao jednoj od  nasloženijoj  umetnosti. Nagrada će posebno uvažavati autore sa pesničkim opusom  koji imaju značajno i višegodišnje prisustvo  u savremenoj srpskoj poeziji.

Grad Vršac i Evršac Group doo zajedno sprovode projekat "Centar za javno informisanje građana – interes građanskog društva"

  1. Najnovije
  2. Najčitanije