Veče gospela u crkvi Svetog Gerharda u Vršcu

Veče gospela u crkvi Svetog Gerharda u Vršcu

Autor :  jun 20, 2018
Koncert Merry Gospel hora, prvog srpskog gospel hora pod upravom dirigenta Marije Kuburić-Borović, biće održan u Vršcu, u subotu 23. juna u Katedrali Svetog Gerharda, od 20 časova.
 
 
Hor je osnovan 2001. godine i od samog početka svog rada hor bazira svoj repertoar na delima crnačke duhovne i gospel muzike kao i autorskim pesmama istog žanra mladih kompozitora i pevača.
 
Hor broji oko trideset aktivnih članova, a originalna postavka bila je internacionalna, budući da su ga činili pevači i ljubitelji gospela iz svih delova sveta – od Engleske, Amerike, Australije, Nemačke, Austrije, Slovenije i Portugala, sve do Makedonije, Hrvatske i različitih područja Srbije.
 
Danas je sedište hora u Beogradu gde se i odvijaju redovne probe. Solisti hora su članovi samog ansambla, a Merry Gospel Hor na nastupima prati bend koji čine klavir, orgulje, gitara, kontrabas i bubanj u izvedbi profesionalnih muzičara.
 
Ovaj jedinstveni srpski hor je do sada objavio tri DVD izdanja svojih nastupa u Kolarčevoj zadužbini „Merry Gospel Hor – Live“ (2006, 2008 i 2010) kao i audio CD sa brojnim numerama svog repertoara i odabranim autorskim pesmama.
 

Tokom 17 godina postojanja, Merry Gospel Hor nastupao je na brojnim festivalima duhovne muzike u zemlji i inostranstvu među kojima su Somborske Muzičke svečanosti, više celovečernjih koncerata na velikoj sceni Kolarčeve zadužbine, Osorski muzički festival u Hrvatskoj, Festival duhovne muzike u Austriji, Letnje muzičke svečanosti u Kraljevu, Vreva festival u Beogradu, horski festival Slobodan Bursać u Zrenjaninu i solistički koncerti širom Srbije kao i u Jevremovoj Ulici susreta i na platou ispred Skupštine grada Beograda. 2017. godine hor je održao celovečernji koncert u okviru 13. Internacionalnog jazz-blues festivala JAZZTRONIC u Vršcu. Pored toga, hor beleži i učešće na velikom broju pozorišnih predstava i humanitarnih manifestacija, gostovanja na albumima eminentnih muzičara, izložbama, naučnim skupovima i interdisciplinarnim projektima kao i saradnju sa muzejima grada Beograda, Muzičkom Omladinom Beograda i gostovanja na Radio Beogradu.

Grad Vršac i Evršac Group doo zajedno sprovode projekat "Centar za javno informisanje građana – interes građanskog društva"

  1. Najnovije
  2. Najčitanije