Izložba "Živeo Kavandoli" u Vršcu

Izložba "Živeo Kavandoli" u Vršcu

Autor :  avg 03, 2018

Tokom prve nedelje Vršačkog kulturnog leta u okviru "Dana Italije" od 6. avgusta, biće otvorena izložba "Živeo Kavandoli".

Izložba će, kako je najavljeno, moći da se pogleda u periodu od 10 do 12h, i od 19 do 22 sata u Galeriji Doma vojske, do 12. avgusta.

Izložba „Živeo Kavandoli“, koja se organizuje u saradnji sa udruženjem KomunikArt i Muzejom industrije i rada iz Breše – MUSIL, predstavlja omaž velikom strip autoru Osvaldu Kavandoliju (1920 – 2007), italijanskom animatoru, reditelju i karikaturisti, poznatom pre svega po tome što je stvorio i animirao lik iz crtane serija La Linea.

Kavandoli je stvorio La Linea 1969. u reklamne svrhe za italijanskog proizvođača bele tehnike, ali se ubrzo potom strip preselio na male ekrane i postao poznat širom sveta. Ova animirana serija koja je „prošetala“ u više od 250 epizoda, obeležila je detinjstvo mnogih generacija. Glavni lik je čovek koji hoda po beskonačnoj liniji i u neprestanoj je komunikaciji sa svojim autorom.

Reč je o proizvodu ekstremne grafičke sinteze. Priče koje nam interpretira predstavljaju tragikomične situacije svakodnevice prosečnog čoveka. Kavandolijeva ruka se s vremena na vreme pojavljuje u kadru kako bi bila u interakciji sa svojim likom, stvarajući prepreke ili rešavajući za njega određene situacije sa samo nekoliko poteza olovke.

La Linea je dakle neodvojiva od svog autora koji je obeležio italijansku istoriju grafike i dizajna, masovnih komunikacija kao i italijansku kolektivnu svest. Na izložbi „Živeo Kavandoli“ učestvuju međunarodni umetnici, karikaturisti i animatori koji su svojim delima reinterpretirali crteže ili figuru Kavandolija.

Grad Vršac i Evršac Group doo zajedno sprovode projekat "Centar za javno informisanje građana – interes građanskog društva"

  1. Najnovije
  2. Najčitanije