Đorđe Mitrovanov četvorostruki prvak Radakove male u šahu

Đorđe Mitrovanov četvorostruki prvak Radakove male u šahu

Autor :  jan 19, 2018

Prvak Radakove male za 2018. godinu je majstorski kandidat i kapiten ekipe vršačkog šah kluba "Bora Kostić" Đorđe Mitrovanov,  koji je pri svom vođstvu od 3:2  u poslednjoj partiji meča vodio crne figure i postigao pobedu.

Tako je konačan rezultat meča za 2018. godinu 4:2 za mk Mitrovanov Đorđa koji je ovom pobedom u meču postao i po četvrti put prvak Radakove male – ovog puta za 2018. godinu. Njegovo ime kao pobednika biće zapisano na prelaznom peharu kao prvo u novom ciklusu – prethodni prelazni pehar on je već osvojio u trajno vlasništvo jer je prvi stigao do tri pobede kako propozicije meča predviđaju i kada se pehar osvaja u trajno vlasništvo a šah klub Bora Kostić Vršac obezbeđuje novi pehar.

Majstorski kandidat Petrović Laza je u poslednjoj šestoj partiji vodio bele figure i bio je pod pritiskom imperativa pobede u toj poslednjoj partiji. On je otvorio partiju svojim uobičajenim potezima 1.d4  uz kasnije g3, Lg2 i O-O. Mitrovanov se branio aktivnom pešačkom strukturom e6-d5-c5 što je kasnije dovelo do izmena pešaka i stvaranja usamljenog d5 pešaka crnog. mk Petrović je pokuavajući da zaoštri igru i da dođe do prednosti i šanse za igru na pobedu u jednom trenutku žrtvovao figuru za tri crna pešaka i u oštroj igri koja je usledila rasplet je doneo radost crnom – mk Mitrovanovu.

Naravno da sve čestitke na svim dosadašnjim pobedama u meču za prvaka Radakove male pa i ovoj ovogodišnjoj pripadaju pre svega mk Mitrovanovu –  posebno za hrabru i preduzimljivu igru u partijama u kojim je vodio bele figure (3. i 5. partija) i u kojima su igrane izuzetno oštre varijante sicilijanske odbrane sa žrtvama pešaka i figura, i praktično u tim partijama on je i prelomio rezultat u meču posle lošeg starta i poraza u prvoj partiji meča.

Ali, nepravedno bi bilo ne čestitati na prikazanoj igri i volji kao i hrabrom pokušaju da zaoštri i dostigne i izjednači rezultat u poslednjoj šestoj partiji mk Petroviću  koji bez obzira na rezultat prethodnih mečeva uvek igra novi meč sa velikom voljom i žarom da jednom prekine pobednički niz protivnika i upiše se na nekom od prelaznih pehara bar jednom kao pobednik meča neke godine.  Sigurni smo da Laza neće odustajati i da ćemo u januaru 2019. imati zadovoljstvo da ih pratimo ponovo.

petrovic mala 2018 bk

Majstorski kandidat Petrović Laza – bez obzira na poraz u meču njegovo je najveće šahovsko zadovljstvo kada igra sa svojim starim rivalom iz mladosti mk Mitrovanovim.  Nestrpljivo čeka prvenstvo kluba za 2018.godinu  da se ponovo sastanu, da mu se ako je moguće revanšira a daleko u mislima je novi meč za prvaka Radakove male 2019.

Sada oba takmičara svoje misli i pripreme usmeravaju ka narednom takmičarskom sadržaju koje je na programu početkom februara – Seniorsko prvenstvo šah kluba „Bora Kostić“ Vršac i Grada Vršca za 2018. godinu.

Grad Vršac i Evršac Group doo zajedno sprovode projekat "Centar za javno informisanje građana – interes građanskog društva"

  1. Najnovije
  2. Najčitanije