Srpski reprezentativci u paraglajdingu osvojili treće mesto na Evropskom prvenstvu u Sloveniji

Srpski reprezentativci u paraglajdingu osvojili treće mesto na Evropskom prvenstvu u Sloveniji

Autor :  sep 24, 2018

Srpska reprezentacija Srbije u paraglajdingu, u čijem su sastavu Goran Đurković i Dragan Popov iz vršačkog SPK "Berkut"osvojila je treće mesto na Evropskom prvenstvu održanom u Sloveniji, saopšteno je iz Vazduhoplovnog saveza Srbije.

Kako navode, Goran Đurković i Dragan Popov iz SPK „Berkut“ Vršac, Slobodan Maletić iz Kluba vazduhoplovnih sportova „Košava“ iz Beograda, Dejan Valek i Ivan Pavlov iz Aero kluba „Novi Sad“, sada već bivši prvaci Evrope i aktuelni vicešampioni sveta, zauzeli su treće mesto, posle domaćina Slovenije i Češke.

– Na Evropskom prvenstvu učestvovalo je ukupno 111 pilota iz 24 zemlje od kojih 19 evropskih. Đurković i Valek su do poslednje serije imali priliku i za pojedinačnu medalju, ali se to ipak nije desilo. Nakon 11 serija, i petodnevnog takmičenja, po vrlo toplom vremenu, ipak je popustila koncentracija, a pobedio pritisak na pilote koji sve vreme nisu imali prava na grešku, obzirom na okrnjeni sastav, jer se od svake serije uzimaju četiri najbolja rezultata za timski rezultat.

Već u prvoj seriji, četiri naša pilota napravila su visok, odnosno nepovoljan rezultat, što je bilo kasnije jako teško anulirati. Slovenija i Češka nisu ispuštale stečenu prednost, i tako je bilo do kraja, iako smo sa Česima bili do zadnje serije samo na sedam centimetara razlike.

– Bronza za sprsku reprezentaciju / Foto: Vazduhoplovni savez SrbijePrema njihovim rečima, u pojedinačnoj kategoriji sve medalje uzeli su Slovenci (1. Matjaž Sluga, 2. Jaka Gorenc, 3. Matjaž Ferarič), dok je naš najbolje plasirani pilot Dejan Valek završio takmičenje na petoj poziciji, a Goran Đurković na sedmom mestu.

– Odlični su bili i ostali takmičari iz Srbije – Dragan Popov, Slobodan Maletić i Ivan Pavlov. Svi su dali svoj doprinos timskom uspehu, a posebno Popov koji je bio konstantno dobar, i uvek pod pritiskom jer je zadnji nastupao od naših takmičara u svakoj seriji. Slobodan Maletić je imao rezultat za medalju sve do šeste serije, kada je napravio loš prilaz i imao tada 53 cm udaljenosti od cilja, i time srušio izvesnost pojedinačne medalje.
FAI Evropsko prvenstvo u Sloveniji neće ostati u pamćenju po odličnoj organizaciji kakvu smo očekivali, bilo je propusta, intervencija i žalbi na rezultate koje su prihvaćene nakon grešaka od strane kineskog sudije i direktora takmičenja, ali sve se ipak dobro završilo. – objašnjavaju iz Saveza.

Na Svetskom prvenstvu u Vršcu očekuje se oko 150 takmičara iz 30 zemalja sveta / Foto: Vazduhoplovni savez SrbijeKako najavljuju, sledeće veliko takmičenje biće Svetsko prvenstvo u maju 2019. godine u Vršcu gde se očekuje oko 150 takmičara iz 30 zemalja sveta.

Grad Vršac i Evršac Group doo zajedno sprovode projekat "Centar za javno informisanje građana – interes građanskog društva"

  1. Najnovije
  2. Najčitanije