Vršačke afere "Lamp", "Fondacija", "SBB"...konačno pred nadležnim organima

Vršačke afere "Lamp", "Fondacija", "SBB"...konačno pred nadležnim organima

Autor :  maj 23, 2017

Nadležni organi najzad će započeti opsežnu proveru afera koje su Gradu Vršcu i Vrščanima nanele veliku štetu. Pominju se afere "Lamp", "Fondacija", "SBB"...lista je podugačka, a kako prvi vršački informativni portal eVrsac.rs saznaje, pod lupom će se naći grupa povezanih lica.

"Lamp"

Skupština Opštine Vršac usvojila je pre nekoliko godina "Elaborat o opravdanosti otuđenja građevinskog zemljišta po ceni manjoj od tržišne cene putem neosredne pogodbe". Isti "elaborat", na inicijativu Vršca, usvojila je i Vlada Republike Srbije.

Na osnovu pomenutog Elaborata, inostrana kompanija "LAMP East", 27.jula 2011. godine, neposrednom pogodbom, kupila je 12.000 kvadrata državnog zemljišta u Tehnološkom parku, po ceni manjoj od one na koju je Država procenila kvadratni metar ovog savremenog i kompletno infrastrukturno opremljenog industrijskog građevinskog zemljišta.

lamp002

Tadašnja lokalna vlast inicirala je i niz mera i olakšica za investitore koji grade fabrike u Tehnološkom parku, a aktivno su se angažovali i u posredovanju između investitora, SIEPA koja je za radno mesto u Vršcu samo stranim investitorima nudila 10.000 eura bespovratnih sredstava, kao i Pokrajinskog sekretarijata za rad i zapošljavanje koji je takođe pojedincima donirao bespovratna sredstva.

Osnov "elaborata" bilo je zapošljavanje 120 radnika. Na dan otvaranja fabrike najavili su da će odmah zaposliti 56 radnika, a ostale kasnije. Prema našim saznanjima, u ovoj firmi nikada nije bilo zaposleno više od 28 radnika. Firma je ugašena, banke prodaju i fabriku i mašine i plac.

"Fondacija"

Pitanje koje interesuje i nadležne organe, ali i Vrščane, glasi: Kako je Fondacija Hemofarm postala vlasnik nekretnina širom Grada, vrednih nekoliko desetina miliona eura? Podpitanje bi glasilo: Kolika je šteta po Grad i budžet, s obzirom da je Fondacija zadnjih 20 godina poslovala, gazdovala nekada gradskim nekretninama?

Podsetimo, početkom prošle godine, Osnovni sud u Vršcu proglasio je apsolutno ništavim ugovore na osnovu kojih je Fondacija Hemofarm od Opštine Vršac posredno dobila više lokala na Trgu Svetog Teodora Vršačkog. Ovi ugovori se odnose na lokale koji treba da budu vraćeni restitucijom. Direkcija za imovinu Republike Srbije nedvosmisleno je potvrdila da Opština Vršac nije nikada tražila niti dobila saglasnost da otuđi lokale koji su predmet pomenutog ugovora, što je dovoljan indikator nadležnima da utvrde sve okolnosti.

DSC04421

Opština Vršac i "Komerc invest" doo potpisali su 1998. godine sporni Ugovor o prenosu prava korišćenja poslovnog prostora u Vršcu. Kasnije, "Universal Services", kao pravni naslednik "Komerc Investa", poklonio je poslovni prostor Fondaciji Hemofarm. Zašto nije vraćen Gradu?

Gde li su, kako izgledaju i ko je pisao ugovore kojima je Fondacija postala vlasnik lokala i drugih vrednih nekretnina koji bi trebalo da budu u vlasništvu Grada?

Pitanje je i pod kojim okolnostima je Centar Milenijum, koji je izgradila Država i zbog kojeg je prodavana gradska imovina, do skora bio u većinskom vlasništvu Fondacije Hemofarm?

Pitanje je i zašto je Fondacija Hemofarm postala vlasništvo Štade umesto Grada Vršca?, a ništa manje bitno je i pitanje kako su, od koga i po kojim cenama pojedinci otkupili ili na više godina zakupili deo imovine Fondacije?

"SBB"

Afera "SBB" dokazuje da ugovori pomenutoj grupaciji nisu jača strana...ili jesu? Ponovićemo, Opština Vršac i SBB potpisali su 2005. godine Ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji, koji je po suštini i osnovi nezakonit, čija je sadržina neistinita, ugovor kojim je SBB-u omogućena znatna imovinska korist, kojim se maskira legalizacija postojeće divlje gradnje, koji ukazuje na moguću korupciju i zloupotrebu, a sve na štetu Grada, građana i državne kompanije Telekom.

Posle našeg pisanja, SBB preti ukidanjem investicija u Vršcu. Nisu se bunili kada su im pojedinci, pod okolnostima čije pojedinosti će nadležni organi utvrđivati, obezbedili da svoju mrežu do određenih delova grada sprovedu preko javnog gradskog osvetljenja.

Više o ovoj aferi pročitajte OVDE.

A ima ih još...

Grad Vršac i Evršac Group doo zajedno sprovode projekat "Centar za javno informisanje građana – interes građanskog društva"
  1. Najnovije
  2. Najčitanije

Pretraga članaka pomoću kalendara

« Jun 2018 »
Pon Uto Sre Čet Pet Sub Ned
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30