Nova pravila za vlasnike vozila registrovanih za prevoz pet putnika

Nova pravila za vlasnike vozila registrovanih za prevoz pet putnika

Autor :  maj 26, 2017

Vlasnici vozila koja su registrovana za prevoz pet putnika, a imaju po odredbi i propisu proizvođača predviđena četiri sedišta i pojasa, moraće da plate taksu, promene saobraćajnu dozvolu i time usklade tehničke karakteristike.

Samo ugradnjom petog pojasa neće rešiti problem jer fabričke karakteristike su drugačije za vozila predviđena za četiri, a ne pet putnika, od nosivosti, snage i gabarita.

Još krajem prošle godine Uprava saobraćajne policije MUP-a Srbije cirkularnim dopisom svim firmama koje se bave tehničkim pregledom poslala je spisak modela automobila za koje se mora primenjivati to pravilo. Ako je u saobraćajnoj dozvoli upisano pet putnika, a proizvođač je model predvideo i pravio za četiri putnika, po tom tumačenju mora da se izmeni stavka u saobraćajnoj dozvoli i da se od sada to pravilo poštuje.

Problem je nastao prilikom kupovine polovnih vozila iz inostranstva, čija dokumentacija ne odgovara stvarnoj situaciji. Putnik više (a samim tim i prekomerna opterećenost) može ozbiljno da ugrozi bezbednost takvog automobila u saobraćaju, a samim tim i drugih učesnika

Sličan problem imaju neki takozvani karavani koji pozadi imaju fabrički ugrađena dodatna dva sedišta, ukupno sedam, fabrički su predviđeni da mogu da prevoze sedam putnika, ali su kod nas registrovani za samo pet osoba.

Problem imaju i vlasnici takozvanih minivenova, modela koji su pravljeni sa dva sedišta i tovarnim prostorom pozadi, a onda su ih vlasnici dodavanjem zadnje klupe pretvarali u auto za pet putnika, a u saobraćajnoj dozvoli piše da je predviđeno za dve osobe... Ako policija zaustavi takav auto sa tri ili više putnika, eto kazne i isključenja iz saobraćaja.

Ministarka saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović reagovala je na ovaj novi vozački namet smatrajući da vozači ne mogu da budu krivi za novonastalu situaciju, pa shodno tome ne moraju ni da plate, a MUP i Agencija za bezbednost saobraćaja Srbije tvrde da rade samo po Zakonu, i da su nemoćne i ne mogu tek tako tu situaciju drukčije da isprave i dovedu u red.

Lista modela automobila koji po fabričkim karakteristikama imaju četiri sedišta, a registrovana su na pet dostupna je: OVDE

Izvor: Paragraf.rs, Politika.rs

Grad Vršac i Evršac Group doo zajedno sprovode projekat "Centar za javno informisanje građana – interes građanskog društva"
  1. Najnovije
  2. Najčitanije

Pretraga članaka pomoću kalendara

« Jun 2018 »
Pon Uto Sre Čet Pet Sub Ned
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30