Vožnja kolicima najstarijom prugom na Balkanu

Vožnja kolicima najstarijom prugom na Balkanu

Autor :  blic.rs jun 12, 2017

Dok šinobus u Vršcu čeka prvu turističku vožnju do Bele Crkve, naši reporteri odlučili su da osete čari najstarije pruge na Balkanu vožnjom pod otvorenim nebom - pružnim kolicima.
Odvajanje za Belu Crkvu uz pogled na Vršački Breg.

Mala radnička kolica, zvana drezina, imaju svega dve klupe, pomoćne stolice i alat. Kolica imaju motorni pogon, a njena buka oživela je naizgled zaboravljenu prugu.

Vozači automobila u čudu su posmatrali prolazak neobičnog voza, dok su naši reporteri uživali u laganoj vožnji u ovom svojevrsnom kabrioletu. Pogled na prugu koja bi se povremeno potpuno izgubila u travi, vetar i miris polena uz prepoznatljiv zvuk železničkih točkova davali su posebnu čar ovom putovanju dugom 33 kilometara.

Smenjivala su se žitna polja i gusto rastinje, pogled na Vršački breg i Deliblatsku peščaru, vetrenjače, predivno jezero i napuštene železničke stanice. Fazani su nespretno bežali pred drezinom, a psi lajali za njom. Na mostovima su se pod šinama videli samo drveni pragovi, a potom bi mašina ponovo zašla u travu.

Posao radnika "Infrastrukture železnica Srbije" bio je da obiđu prugu na kojoj zasada nema redovnog saobraćaja, ali bi uskoro mogao da krene turistički šinobus koji bi spajao Vršac i belocrkvanska jezera.

Vodič na ovom putu bio nam je Radovan Lekić, sekretar Saveta za logistiku i železnički saobraćaj Vršca.

prugA 1

- Približavamo se najstarijoj stanici na Balkanu, Jasenovu. Plan je da ona postane muzej. Sve do 2005. tu su stajali vozovi na liniji Zrenjanin - Bela Crkva, a nakon toga 2014. i 2015. su išli kupački vozovi - objašnjava Lekić.

U dubokom hladu na trošnoj stanici stoji natpis "Jasenovo". Zgrada je gotovo napuštena, a u njoj kao da je vreme stalo. Na zidovima su okačene stare mape, a tamo gde je nekada sedeo prodavac karata stoje natpisi sa imenima naselja, cenama karata i popustima.

I sve su koštale po nekoliko dinara. Tu su i stare novčanice: od pet dinara sa likom Nikole Tesle i 10 sa likom Njegoša.

Prugu od Jasenova do Bele Crkve počeli su da grade 1854. U međuvremenu je obnavljana, ali su i dalje u upotrebi neki delovi iz 19. veka. Tako smo zastali kod najstarije šine kojom vozovi bez problema prolaze, a ona datira iz 1876. godine!

Stanica u Beloj Crkvi potpuno je napuštena, a u toj varošici domaćin nam je Jovan Pilić, član Opštinskog veća za privredu. Kako kaže, pruga je veoma važna za opštinu, a njena istorija krije i priču o davnašnjem životu Banaćana.

i08ktkqTURBXy82M2RmMDNlNDc2OGRlNzZlYmI2ZTAwZDE4MDFhZTc3MS5qcGVnk5UCzQMUAMLDlQLNAdYAwsOVB9kyL3B1bHNjbXMvTURBXy8xZDc0Y2I0MTcwNTk1MDQzNjYyOWNhYmQ2MDZmNTBmNi5wbmcHwgA

- Preko ove pruge za Beč su nekada išli kolači. Ona je građena za vreme Austrougarske, a Bela Crkva je tada bila čisto nemačko mesto. Oni su se iskrcavali u Banatskoj Palanci i dobijali po dukat da u plodnoj ravnici započnu posao. Tako je ovo bilo prvo mesto koje su naselili Nemci, a odatle su krenuli dalje. Ogroman interes opštine postoji da ta pruga opstane, i mi ćemo tome pomoći - priča Pilić.

Kako kaže, šest jezera, blizina reke Nere sa kanjonom, vazdušna banja i Dunav pravi su raj za turiste. Takođe, rumunska sela sa kojima bi pruga mogla da se spoji naseljena su Srbima, pa bi i njima voz mogao da bude od koristi.

Međutim, još nije izvesno ni da li će ove godine krenuti vozovi. O tom problemu je "Blic" već pisao pre mesec dana, kada su naši reporteri posetili stanicu Vršac.

- Šipražje su radnici raskrčili, ali korov mora da se poprska, što bi koštalo oko 50.000 dinara. Takođe, morao bi da se nađe i način da se finansira rad turističke linije - kazao je Lekić.

PO UZORU NA ČUVENU ŠARGANSKU OSMICU

Grad Vršac će u saradnji sa Belom Crkvom i rumunskim partnerima napraviti studiju izvodljivosti koja bi pokazala da li se isplati prekogranična turistička pruga. S rumunske strane to je brdska pruga kojoj "šarganska osmica" predstavlja odličan uzor. Studija bi bila finansirana iz evropskih fondova.

Izvor: blic.rs/ Mateja Beljan / Foto: Meja Beljan,RAS Srbija

 

Grad Vršac i Evršac Group doo zajedno sprovode projekat "Centar za javno informisanje građana – interes građanskog društva"
  1. Najnovije
  2. Najčitanije

Pretraga članaka pomoću kalendara

« Jun 2018 »
Pon Uto Sre Čet Pet Sub Ned
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30