Šta Vršac i Srbija imaju od privatnog vetroparka kod Izbišta?

Šta Vršac i Srbija imaju od privatnog vetroparka kod Izbišta?

Autor :  jun 16, 2017

Početak radova na izgradnji novog vetroparka "Košava" kod Vršca otvorili su i temu ekonomskog aspekta po lokalnu sredinu u kojoj se grade i energetski sistem Države, ali i temu uticaja na životnu sredinu, pre svega zaštitu biološke raznovrsnosti i uticaja na ljude.

Lobi koji utiče na društveno prihvatanje vetroparkova kao najboljih izvora za dobijanje energije iz obnovljivih izvora ima svoje razloge da ih zagovara, jer se industrija za proizvodnju vetrogeneratora poslednjih godina u svetu razvija skoro istom dinamikom kao i industrija računarske opreme, što donosi enormne zarade. Da li je ičija zarada prioritet i kako se do nje stiže?

Primera radi, MK Fintel Wind u izgradnju 20 vetrogeneratora kod Izbišta ulaže 124 miliona evra, a u planu je i druga faza, u kojoj će izgraditi dodatnih 19 turbina, čija će vrednost biti preko 100 miliona evra. Realizaciju projekta "Košava" finansijski podržava AIK Banka.

To dokazuje da interes investitora postoji. Od resornog ministra Aleksandra Antića čuli smo pohvale za investitora, a li ne i kakav je ekonomski aspekt po sredinu u kojoj ove firme grade vetroparkove.

Da li vetropark kod Vršca doprinosi razvoju obnovljivih izvora energije i elektroenergetskog sistema u Srbiji, tačnije da li je zaista namenjen zadovoljavanju domaćih potreba ili za izvoz energije?

Da li je električna energija iz ovog vetroparka namenjena domaćinstvima i privredi u okolini Vršca? Ako jeste, da li će cena za njih biti niža? U kojoj meri i na koji način će privatni investitor, koji ulaže da bi zaradio, pokazati duštvenu odgovornost prema sredini u kojoj posluje?

Odgovore na ova pitanja zatražićemo od nadležnih organa.

Istraživanja uticaja na životnu sredinu u Štajerskoj

Definitivno, masivne građevine u pokretu utiču na ptičji svet i remećenje lanca ishrane - ali i na ljude, pokazuju istraživanja u Štajerskoj, u kojoj postoji više od 65 vetroelektrana. Međutim, njihovi stručnjaci su utvrdili su da one utiču na poremećaj sna, izazivaju vrtoglavicu i osećaj ošamućenosti.

Markus Erenpar (Markus Ehrenpaar), stručnjak iz Zavoda za zaštitu prirode Štajerske, upozorava na opasnost infrazvučnih talasa, koje vetroparkovi proizvode i koji utiču na poremećaj sna ljudi i dovode do osećaja ošamućenosti. Naučnici iz Nemačke kažu da, u rasponu od 20 do 100 herca, srednji infrazvučni talasi izazivaju posledice po ljudski organizam.

Grad Vršac i Evršac Group doo zajedno sprovode projekat "Centar za javno informisanje građana – interes građanskog društva"
  1. Najnovije
  2. Najčitanije

Pretraga članaka pomoću kalendara

« April 2018 »
Pon Uto Sre Čet Pet Sub Ned
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30