Drašković preti lokalnoj samoupravi revolucijom?

Drašković preti lokalnoj samoupravi revolucijom?

Autor :  Aleksandar Čupić jul 21, 2017

Rodoljub Drašković, ljut što njegova kompanija ne ispunjava osnovne uslove za dobijanje građevinske dozvole na jednoj od parcela "Vršačkih vinograda", uputio je otvorene pretnje lokalnoj samoupravi na privatnoj televiziji Milana Popovića.

- Od lokalne samouprave tražim i tražiću da ne čekamo na građevinsku dozvolu da ne čekamo na rešenja o upotrebnim dozvolama. Znači, da budu servis privrede. Ukoliko nisu i ukoliko ne budu servis privrede onda ćemo lako sa njima. Vratićemo se u '91, '92. godinu kada se narod dig'o i rekao stop birokratiji, govorio je Drašković za privatnu televiziju "kralja bakra" i najavljivao "okupljanje vodećih privrednika", dok su "razgovor sa povodom" presecale reklame firme "Meso, meso".

Inače, razgovor je vodila objektivna novinarka Vesna Sretenović, čiju glasnogovorničku ulogu u Pokretu VRER Vrščani nisu zaboravili. A nisu zaboravili ni posledice "okupljanja vodećih privrednika" u pomenutu interesnu grupaciju, koja bi, izgleda, ponovo da vedri i oblači.

Stvari stoje ovako

Drašković zida bez dozvole. Dozvolu ne može da dobije, jer nije titular na parceli. Zakon je jasan. Katastar mora da se drži zakona, isto kao i komisija koja je ustanovila divlju gradnju i zatražila zaustavljanje građevinskih radova. Šta je tu loše?

Drašković ima pravo da se žali Pokrajinskom sekretarijatu za urbanizam kao višoj instanci, ali ni oni ne mogu da krše zakon pred kojim smo svi jednaki, bez obzira ko koliko novca ima. Umeju li zaposleni u njegovim firmama da prate zakonske procedure? Možda ljudi koji mu vode firmu nisu dovoljno kompetentni, ili mu govore ono što njima odgovara?

Kako drugačije protumačiti činjenicu da Drašković otvoreno upućuje pretnje lokalnoj samoupravi, sa kojom nema niti jedan problem? Izdavanje građevinske dozvole jeste u nadležnosti lokalne samouprave, ali Katastar kao prva instanca nije. Nema Drašković problem ni sa Katastrom, samo treba da dostavi urednu dokumentaciju, propisanu zakonom. Možda mora da se navikne da u Srbiji i Vršcu sada postoje red i zakon?

Prvi put posle nekoliko decenija Vršac ima vlast kojom ne upravljaju "mali carevi". To im smeta, pa bi da dižu revolucije, a da se nisu ni zapitali da li bi iko za njima krenuo...

Nastaviće se...

Grad Vršac i Evršac Group doo zajedno sprovode projekat "Centar za javno informisanje građana – interes građanskog društva"
  1. Najnovije
  2. Najčitanije

Pretraga članaka pomoću kalendara

« Jul 2018 »
Pon Uto Sre Čet Pet Sub Ned
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31