Lepu Tisu, Vrščanku Gordanu Jovanović udaja i ljubomorni muž odvojili od glume

Lepu Tisu, Vrščanku Gordanu Jovanović udaja i ljubomorni muž odvojili od glume

Autor :  novosti.rs, Jelena J. Baljak avg 02, 2017

Vršačka Romkinja Gordana Jovanović kao naturščik sa šesnaest godina zablistala u filmu “Skupljači perja”, pa nestala sa glumačke scene.

Vršačka Romkinja Gordana Jovanović (1951-1999) imala je svega 16 godina kada joj je reditelj Aleksandar Saša Petrović poverio glavnu žensku ulogu u kultnom filmu “Skupljači perja” - najuspešnijem jugoslovenskom filmu u svetu, koji je na autentičan način prikazao surov život Roma u Vojvodini šezdesetih godina prošlog veka.

Iako nije bila glumica, već naturščik, lepa Vrščanka zadivila je i filmske kritičare i publiku širom Jugoslavije tumačeći lik mlade Tise, ljubavnice glavnog junaka Belog Bore. Smešila joj se lepa karijera, ali je umesto toga, vrlo brzo posle premijere filma, pala u zaborav.

Gordana Jovanović sa filmskom ekipom “Skupljača perja” na Festivalu u Puli 1967. godine

Glumeći rame uz rame sa velikanima jugoslovenskog glumišta, Bekimom Fehmiuom, Velimirom Batom Živojinovićem, Mijom Aleksićem, Rahelom Ferari i Oliverom Katarinom (tada Vučo), Gordana je odgovarala na sve glumačke izazove, kao da je bila profesionalac. To potvrđuje i Bekimova pohvalna izjava da je reditelj Petrović imao sreću što je baš nju odabrao za tako važnu ulogu, jer je ostvarila sve što je on zamislio kao pisac scenarija.

- Uvek je vedra, nasmejana, raspoložena i može se reći da je postala prava glumica - rekao je Fehmiu za list “Arena” tokom pauze na snimanju filma te 1967. godine.

Postavlja se pitanje kako je jedna mala i siromašna Romkinja iz prašnjavog vršačkog naselja Balata, uspela da ušeta na veliko platno i posredstvom pokretnih slika stigne čak do Kanskog festivala i Holivuda (“perjari” bili nominovani za Oskar, za najbolji film na stranom jeziku). Sve zagonetke oko njene karijere odgonetnuo nam je njen rođak Mića Stojko iz Švajcarske. On nam je rekao da je njegov pokojni otac Petar, inače poznati trgovac stilskim nameštajem, zaslužan što je Gordana postala glumica, kao i da je baš on kumovao ideji da se “Skupljači perja” uopšte snime.

- Mog oca je zahvaljujući trgovini antikvitetima poznavala estradna elita cele Jugoslavije. Tako se sprijateljio i sa Sašom Petrovićem, kome je predložio da snimi film o životu nas Cigana. Odveo ga je u Sombor, gde se radnja “Skupljača perja” odvija i obezbedio mu gotovo sve, od ambijenta do statista. Saši je bila potrebna samo kamera, sve ostalo je bilo autentično, jer su tamošnji Cigani živeli baš kao što je u filmu prikazano, bez ulepšavanja, otkriva nam Mića Stojko.

Venčana slika Gordane i Đurice Jovanović iz 1968. godine.

Gordanu je Petar poveo u Sombor, jer je želeo da je izvuče iz bede i teškog života u Vršcu. Imala je tri sestre i brata, a siromaštvo ih je pratilo na svakom koraku.

- Bilo je i drugih kandidatkinja za tu ulogu, ali se ona odvajala od ostalih zahvaljujući svom lepom izgledu i krupnim crnim očima. Imala je sve što je Saša Petrović tražio - dodaje sagovornik “Novosti”.

Uloga Tise donela joj je brojne pohvale, čak i ponude za nove angažmane, ali se ona, kao što nalažu nepisana pravila njenog naroda, udala već sledeće godine, kada joj je bilo 17. To je značilo i kraj njene kratkotrajne glumačke karijere. Suprug Đurica Šain u Vršcu poznatiji kao Pišta (svojevremeno najveći diler deviza) nije joj dozvoljavao da nastavi da glumi, iako je na venčanju “uzeo” njeno slavno prezime.

- Zbog njegove ljubomore, Gordana je prestala da glumi, iako su mnogi režiseri dolazili kod njega i molili ga da je pusti da snima. Nije joj to dozvoljavao zbog onih slobodnih scena u “Skupljačima perja” koje su mu mnogo smetale. Jednostavno, kod nas Cigana, a pogotovo tada, bilo je nezamislivo da se nečija žena javno skida, priznaje Mića Stojko.

Naš sagovornik tvrdi da je to bila velika nepravda, koju je njegova ujna doživela. A, nepravedno je, smatra on, bilo i to što te 1967. nije sa ostatkom filmske ekipe prošetala crvenim tepihom Kanskog festivala, kada je film dobio veliku nagradu glavnog žirija. Ipak, u godini kada se navršava 18 leta od njene smrti, ona je ponovo “zaigrala” u ovom francuskom gradu. Kultni film prikazan je u pratećem programu “Kan klasik”, u sklopu obeležavanja pola veka od njegove premijere, čime je obnovljeno i sećanje na zaboravljenu vršačku glumicu.

I KUSTURICA U VRŠCU TRAŽIO GLUMCE

Osim Gordane, u Petrovićevom filmu je glumilo još nekoliko Roma iz Vršca, koje je, takođe, angažovao Petar Stojko. On je za film obezbedio i mnogobrojne rekvizite. Između ostalog i čuveno belo odelo, koje je nosio Bekim Fehmiu.

- Posle uspeha “Skupljača perja” i Emir Kusturica je poslao svoju ekipu kod mog oca, da mu nađe statiste za film “Dom za vešanje”. Pomogao mu je, ali niko od tih naturščika nije bio uspešan kao Gordana - kaže Mića Stojko.

VRŠAČKI TADŽ MAHAL

Iako je film “Skupljači perja” bio jedini u kom je Gordana Jovanović igrala (doduše pojavila se i u nekoliko scena još jednog Petrovićevog ostvarenja “Biće skoro propast sveta”), te da je do kraja života bila domaćica, ona je među svojim sunarodnicima uvek bila i ostala - glumica. Oni je nikada nisu zaboravili. I danas redovno posećuju njen grob, koji odudara od ostalih na vršačkom groblju. Naime, suprug Pišta joj je podigao svojevrsni mauzolej, koji oni doživljavaju kao vršački Tadž Mahal.

Grad Vršac i Evršac Group doo zajedno sprovode projekat "Centar za javno informisanje građana – interes građanskog društva"
  1. Najnovije
  2. Najčitanije

Pretraga članaka pomoću kalendara

« Jun 2018 »
Pon Uto Sre Čet Pet Sub Ned
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30