MLIN U STRAŽI: Od jedinstvenog ambijenta do ruine

MLIN U STRAŽI: Od jedinstvenog ambijenta do ruine

Autor :  avg 04, 2017

Mlin u Straži danas je ruina u privatnom vlasništvu Milana Popovića. Tužno. A nekada je izgledao kao na slici.

Grad Vršac, 2006. godine, na predlog Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode, "Hrastovu šumu" kod sela Straža stavio je pod zaštitu Države kao Spomenik prirode.

Ova nadaleko čuvena hrastova šuma naleže na desnu obalu reke Karaš i pod drugim i trećim je režimom zaštite. Kao što joj i ime kaže, osnovnu vrednost predstavljaju stoletni hrastovi lužnjaci, ali u šumi, okruženoj ostacima dolinskih livada i stepskih pašnjaka, nalazi se i veliki broj poljskog jasena i graba. U spratu žbunja nalazi se svib, leska, kalina, klokočika, glog, zova i podmladak visokog drveća. Temeljna vrednost faune u "Hrastovoj šumi" je tekunica, koja je zakonom zaštićena kao prirodna retkost i, kao globalno ugrožena, nalazi na svetskoj Crvenoj listi.

U šumi se nalazio i mlinski kompleks, nekada jedan od najstarijih aktivnih spomenika kulture industrijskog karaktera u Vojvodini, koji je 1886. godine sagradio Vrščanin Leo Gerd. U njemu se nalazila i hidroelektrana koja je pokretala Mlin i koja je, za potrebe stanovnika Straže i delom Jasenova još, prozivodila i struju. Godine 1926. postavljena je nova hidraulična turbina koja je do pre par godina pokretala ceo pogonski sistem. Bila je to prva hidroelektrana u Vojvodini. 

Celokupan ambijent jednom se rečju može nazvati jedinstvenim. Poseban prilog vekovnoj lepoti ovog prostora daje reka Karaš, tačnije, pedesetak metara dugačka brana preko koje se sliva vodopad. Bilo je to svojevremeno najatraktivnije kupalište Južnog Banata. Istovremeno Karaš je raj za aktivne ribolovce, a bogatstvo vode koristili su i bivši vlasnici Mlina, koji su u okviru kompleksa na pet hektara napravili ribnjak za uzgajanje šaranske ribe.

Do 1945. godine vlasnik Mlina bio je Franjo Lengauer iz Straže, a od te godine dodeljen je "Žitobanatu".

I onda se pojavio "biznismen-dobrotvor-graditelj dvoraca"...

Onda se, ko zna kako, 2009. godine, kao vlasnik Mlina u Straži, pojavio Milan Popović. Ogradio je kompleks i zabranio ulaz. Godine 2012., putem srpskih i hrvatskih medija, najavljivao je da će tu, za sebe, Severinu i naslednika Aleksandra, sazidati dvorac od 4 miliona evra. 

"Kad gradnja bude okončana, kroz luksuzni kompleks proticaće, naravno uređena, rečica Karaš, a nju će krasiti i drveni mostići, kojima će srpski biznismen i hrvatska pevačica sa svojim naslednikom odlaziti u šetnje ka šumi koja okružuje ceo posed. Bujnim krošnjama drveća biće zaštićeni od radoznalih pogleda, a ova vojvođanska idila nadmašiće i vile holivudskih zvezda. Popović svoj dvorac planira da opremi spa centrom, otvorenim bazenom, neizbežnom teretanom i igralištima za basket. Na ulaznoj drvenoj kapiji, iza koje će uskoro započeti opsežni radovi, sada se nalazi veliki i sasvim jasan natpis na tabli: 'Zabranjen ulaz, privatan posed' uz poruku znatiželjnicima da se čuvaju psa. I dok se Milan zahuktava da Severini i sinu sazida kućerdu kao iz bajke, radnici na njihovom salašu u Čeneju još čekaju da im isplati zaostala dugovanja", pisao je kurir 2012. godine.

Kažu da je srušio prizemne objekte, a samu zgradu Mlina građevinski nije smeo da dira, jer je pod zaštitom Države. Saznajemo da u njoj više ne postoji stara hidrocentrala. Njena sudbina nije nam poznata.

"Nije poznato hoće li pred ulazom u dvorac osvanuti kakav zlatni slon, poput onog što krasi ulaz u ranč zaljubljenog para što se nalazi na Popovićevu imanju u Čeneju, na koji je on potrošio 2,5 milijuna eura. Ta hacijenda sastoji se od 14 prostorija, 6 spavaćih soba od kojih svaka ima svoju kupaonicu, košarkaškog terena, otvorenog bazena, finske i turske saune, teretane koja je stajala 60.000 eura...", pisao je jutarnji.hr.

Danas, Mlin u Straži je ruina u privatnom vlasništvu Milana Popovića. Tužno. Kako izgleda danas videćete u narednim danima...

Grad Vršac i Evršac Group doo zajedno sprovode projekat "Centar za javno informisanje građana – interes građanskog društva"
  1. Najnovije
  2. Najčitanije

Pretraga članaka pomoću kalendara

« Jul 2018 »
Pon Uto Sre Čet Pet Sub Ned
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31