Ustoličenje Vrščanina Arsenija (Milomira) Glavčića u tron Episkopa niških biće 13. avgusta

Ustoličenje Vrščanina Arsenija (Milomira) Glavčića u tron Episkopa niških biće 13. avgusta

Autor :  avg 11, 2017

Vrščanin Arsenije Glavčić imenovan je za vladiku niškog, a ustoličenje Preosvećenog g. Arsenija u tron Episkopa niških biće obavljeno na svetoj arhijerejskoj Liturgiji 13. avgusta, u Sabornom hramu Silaska Svetog Duha na Apostole u Nišu, objavile su Niške Vesti.

Ko je Arsenije Glavčić?

Episkop Arsenije (Milomir Glavčić) rođen je 10. marta 1978. u Vršcu, od oca Bogdana i majke Ružice rođene Nenadović. Deda po majci, Nikola, potomak je Jakova Nenadovića, legendarnog vojvode iz Prvog srpskog ustanka.

Osnovnu školu je završio u rodnom mestu 1993. godine. Odatle po blagoslovu tadašnjeg episkopa banatskog Hrizostoma (Stolića) odlazi u Bogosloviju Svetog Save u Beogradu.

Školovanje u Bogosloviji završava odličnim uspjehom 1998, a zatim se upisuje na Bogoslovski fakultet u Beogradu. U toku studija dva puta je odlazio na Puškinov institut u Moskvi, radi usavršavanja ruskog jezika (1999. i 2000.)

2002. episkop banatski Hrizostom postavlja ga na dužnost sekretara Eparhijskog upravnog odbora i blagajnika Eparhije banatske. Na toj dužnosti ostaje sve do septembra 2004. Sledeći svog duhovnog oca episkopa Hrizostoma prelazi u Eparhiju žičku gde je postavljen na dužnost sekretara episkopa u julu 2005. godine.

Monaški život i postdiplomske studije u Solunu

Istovremeno započinje i pripremu za monaški život kao iskušenik na Episkopskom dvoru u manastiru Žiči. U septembru 2005. diplomirao je na Bogoslovskom fakultetu u Beogradu.

Na dužnosti sekretara episkopa žičkog ostaje do oktobra 2006. kada, po blagoslovu Svetog arhijerejskog sinoda Srpske pravoslavne crkve, odlazi na postdiplomske studije u Grčku. Na Bogoslovskom fakultetu Aristotelovog univerziteta u Solunu upisuje se na magistarske studije na Katedri za liturgiku kod profesora Panajotisa Skalcisa. Magistarsku disertaciju na temu: „Tipik Svetog Nikodima, arhiepiskopa srpskog“ odbranio je 29. novembra 2012. sa odličnom ocenom.

U toku studija prima monaški postrig u manastiru Studenici, 1. avgusta 2007, dobivši ime Arsenije. Na praznik Svetog proroka Ilije iste godine rukopoložen je u čin jerođakona od strane episkopa žičkog Hrizostoma u manastiru Studenici.

Dve nedelje kasnije, na praznik Prenosa moštiju Svetog arhiđakona Stefana, 15. avgusta, u manastiru Žiči episkop žički Hrizostom rukopoložio ga je u čin jeromonaha.

Nakon toga vraća se na studije u Solun, a naredne godine na praznik Prepodobne Anastasije Srpske, 5. jula, u manastiru Studenici proizveden je u čin arhimandrita.

Nakon osvećenja novog Episkopskog dvora u Kraljevu, 15. maja 2011, zajedno sa episkopom žičkim Hrizostomom, kao pridvorni monah, prelazi iz manastira Žiče u Kraljevo.

Nakon upokojenja episkopa Hrizostoma nastavlja da vrši poslušanje pridvornog monaha. U februaru 2014, na predlog administratora Eparhije žičke episkopa šumadijskog Jovana (Mladenovića), dobija blagoslov Svetog arhijerejskog sinoda za doktorske studije na Bogoslovskom fakultetu Aristotelovog univerziteta u Solunu.

Na redovnom prolećnom zasedanju Svetog arhijerejskog sabora SPC, pre tačno tri godine izabran je za episkopa topličkog, vikara patrijarha srpskog Irineja i sa tog mesta dolazi za vladiku eparhije niške.

Grad Vršac i Evršac Group doo zajedno sprovode projekat "Centar za javno informisanje građana – interes građanskog društva"
  1. Najnovije
  2. Najčitanije

Pretraga članaka pomoću kalendara

« Jul 2018 »
Pon Uto Sre Čet Pet Sub Ned
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31