Vrščanin Velimir Radlovački jedan od dobitnika nagrade "Najbolji edukator Srbije"

Vrščanin Velimir Radlovački jedan od dobitnika nagrade "Najbolji edukator Srbije"

Autor :  okt 27, 2017
Vrščanin Velimir Radlovački, nastavnik računarske grupe predmeta u Školskom Centru Nikola Tesla u Vršcu proglašen za jednog od najboljih edukatora Srbije.

Velimirovi saradnici kažu da, i nakon dve dekade rada sa učenicima, on uvek sa svojim učenicima radi na razvoju praktičnih veština, na aktivnom učešću na dešavanjima u školi i van nje i učešću na konkursima i takmičenjima u vezi informacionih tehnologija i preduzetništva.

Đaci ističu da Velimir na času uvek podstiče kreativnost, inovativnost, samopouzdanje i odgovornost. Nastavnik Radlovački specifičan je i po svom angažovanju, jer njegov čas obično liči na realizaciju projekta i uvek ima akcenat na praktičnoj primeni naučenog.

Velimir vodi najveću onlajn grupu za informatičare, izabran je kao Ugledni nastavnik 2015. godine od strane kompanije Microsoft, dobio je nagradu Diskobolos za najboljeg nastavnika informatike 2015., plaketu za najboljeg mentora na takmičenjima i nagradu Grada Vršca 2017. za najboljeg prosvetnog radnika.

Bio je mentor učenicima koji su se plasirali u finale i osvajali mesta na RAF Challenge takmičenjima više godina za redom, a dobio je i priznanje Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja za takmičarski rad na vizualizaciji otvorenih podataka Ministarstva.

Van nastave, Velimir vodi Informatičku sekciju u okviru koje se učenici pripremaju za učešće na informatičkim takmičenjima, konkursima, događajima i izložbama kao što su takmičenja Dabar, Programiranje, Poslovna informatika, RAF Challenge, događaji poput Nedelje programiranja, Sata programiranja, Sajma preduzetništva i dr.). Instruktor je na besplatnim Cisco Networking Academy onlajn obukama za učenike – bit.ly/2s3aEJa, na besplatnim Oracle Academy obukama – bit.ly/2tm8dW5, radio je kao ekspert na IPA CBC projektu “Vođenje učenika do uspešne prekogranične karijere” – bit.ly/2uj8eqr i akreditovani je ECDL tester – bit.ly/2sj7vt3.

Važno je istaći i Velimirovo angažovanje na projektima – kreator je sadržaja IT karavana o bezbednosti dece na internetu za osnovce, nastavnike i roditelje i IT saradnik na PISA testiranju – bit.ly/2t1UK30

Rad nastavnika Radlovačkog možete pratiti na internet prezentacijama: radlovacki.wordpress.com  i www.teslavs.edu.rs.

Velimir je i pomoćnik direktora i predsednik aktiva nastavnika opšteobrazovnih predmeta prirodnih nauka. U svojoj struci stekao je zvanja Oracle Academy instruktor, Cisco Networking Academy instruktor, MikroTik Academy instruktor, ECDL Accredited Tester.

U svakodnevnom radu sa učenicima, kolege ističu da Velimir uvek učenike priprema za dalje školovanje, ali i za tržište rada koje prati brzi razvoj tehnologije i ekonomije. Inovativnost i kreativnost učenika podstiče projektnom ili problemskom nastavom i uvek insistira na saradnji, komunikaciji, građenju znanja i samoregulaciji prilikom rešavanja realnih problema i projekata, naravno, uvek uz podršku tehnologije.

Titulu najboljih ove godine ponelo je 11 edukatora. Među njima se nalazi 4 učitelja, 5 nastavnika viših razreda osnovnih škola, i 2 nastavnika srednjih škola. 

Oni dolaze iz 11 mesta i gradova u Srbiji, i drago nam je što svake godine uspevamo da mapiramo nove gradove u našoj zemlji, i što se mreža najboljih širi. Ove godine to su Vršac, Paraćin, Vranje, Kovačica, Loznica, Požega, Donja Borina, Grocka, Merošina, Leskovac i Zemun.
 

- Mi verujemo da je znanje moć, kao što je to govorio Fransis Bejkon. Mi verujemo da su nastavnici ti koji mogu da promene svet. Zato želimo da vam, sa velikim zadovoljstvom predstavimo najbolje nastavnike koje Srbija ima! Ovo je četvrta generacija Najboljih edukatora Srbije! I ponosni smo na učitelje i nastavnike osnovnih i srednjih škola koje pronalazimo iz godine u godinu.

Šta je za nas najbolji nastavnik, i šta su kriterijumi koje mi vrednujemo?

Za nas je najbolji nastavnik onaj koji pored rada na sebi, odgovara na promene koje mu društvo nameće, uči decu kako da budu spremna za 21. vek, da budu spremna za život i sistem koji ih očekuje i posle završene škole. Za nas je to nastavnik koji je na časovima u okviru redovne nastave kreativan, nastavnik koji se dodatno zalaže za razvijanje učenika, organizuje najrazličitije vannastavne aktivnosti, onaj koji je primer svojim đacima.

Šta je nagrada?

Svi nagrađeni edukatori će pored ličnog dela nagrade dobiti i po 100.000 dinara za unapređenje svog rada, a novac mogu potrošiti na realizaciju najrazličitijih projekata sa decom koji će pomoći njihovom razvoju i usavršavanju. Cilj nam je da ih na ovaj način podstankemo, damo im potvrdu da su na pravom putu, da postojeće ideje sprovedu u delo kao i da ostvare neke nove projekte.

Ovom prilikom Udruženje za podsticanje preduzetništva “Živojin Mišić” kao realizator projekta četvrti put, želi da se zahvali svim učenicima, roditeljima i kolegama koji su prijavljivali kandidate i tako nam omogućili da pronađemo ove sjajne ljude.

Takođe, veliku zahvalnost dugujemo i članovima komisije i prošlogodišnjim nagrađenim edukatorima na poverenju, vremenu i trudu koji su uložili u izbor najboljih i u sam projekat. Hvala vam na tome, bez vas ovo ne bi bilo moguće!

- Najboljim edukatorima Srbije za 2017. godinu hvala na svemu što rade, i nadamo se da će im ovo priznanje biti podsticaj da i dalje budu ti koji pokreću pozitivne promene u svojoj okolini.

Nagrađene eukatore birala je komisija koju čine Udruženje "Živojin Mišić", ZUOV - Centar za profesionalni razvoj zaposlenih u obrazovanju, prošlogodišnji nagrađeni edukatori, Dragica Pavlović Babić, koordinator PISA istraživanja u Srbiji i saradnik Instituta za psihologiju u oblasti obrazovanja i Vigor Majić, direktor istraživačkog centra Petnica.

Svečana dodela nagrada planirana je za početak decembra meseca.
Grad Vršac i Evršac Group doo zajedno sprovode projekat "Centar za javno informisanje građana – interes građanskog društva"
  1. Najnovije
  2. Najčitanije

Pretraga članaka pomoću kalendara

« Oktobar 2018 »
Pon Uto Sre Čet Pet Sub Ned
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31