Gradonačelnica Mitrović: Najbitniji kvalitet života sugrađana, Vršac atraktivno mesto za ulaganja

Gradonačelnica Mitrović: Najbitniji kvalitet života sugrađana, Vršac atraktivno mesto za ulaganja

Autor :  juznibanat.rs okt 27, 2017

Vršac je status grada, posle više decenija  ispunjavanja različitih uslova koje ovaj status zahteva, uspeo da izbori prošle godine, piše portal juznibanat.rs.

Vrščani smatraju da je jednom od najstarijih mesta u Vojvodini status grada zapravo samo vraćen, jer su ga izborili još 1804.godine dobijanjem kraljevske privilegije trgovine, čime je postao poznat trgovinski, privredni i kulturni centar. Po njima februra 2016.godine samo je ispravljena “nepravda”  što je Vršac tako dugo funkcionisao kao opština.

Šta je Vršcu, u konkretnom smislu doneo status koji su “izvojevali” uz dosta muke i truda?

– Kada gledate jednu lokalnu samoupravu da li je ona organizovana kao opština ili kao grad vidite da je najbitnije u stvari kvalitet života vaših sugrađana u tom mestu, međutim ono što status grada može doneti jednom mestu kao neko poboljšanje uslova kvaliteta života njegovih građana jeste upravo mogućnost da bude prepoznatljiv kao atraktivno mesto za nove investicije i za nova ulaganja, što na kraju može imati za rezultat i veće zapošljavanje i bolji ekonomski razvoj – objašnjava gradonačelnica Vršca Dragana Mitrović.

– Definitivno je da je status grada Vršac stavio na mapu uspešnijih gradova u Srbiji i ne samo u Srbiji, mislim da imamo  velike mogućnosti i u prekograničnoj saradnji sa tim da budemo kao grad ravnopravan partner nekome od starnih partnera, gde to kao opština nismo bili u mogućnosti – dodaje Mitrovićeva.


To znači da sada, umesto manjih mesta u Rumuniji poput Lugoža, sa kojim smo imali zajedničke prekogranične projekte, sada za partnere možemo da biramo Temišvar  na primer ili druge veće rumunske gradove kao i da apliciramo sa većim i značajnijim projektima.

Što se tiče konkretnih zakonskih posledica od dobijanja statusa grada, kao lokalna samouprava dobijate mogućnost da organizujete i odeljenje komunalne policije, koje je veoma važno za funkcionisanje jedne lokalne samouprave. U Vršcu su preduzeti koraci ka realizaciji  formiranja komunalne policije, koja će pomoći gradu u njegovom funkcionisanju.

Izvor: juznibanat.rs

Grad Vršac i Evršac Group doo zajedno sprovode projekat "Centar za javno informisanje građana – interes građanskog društva"
  1. Najnovije
  2. Najčitanije

Pretraga članaka pomoću kalendara

« Oktobar 2018 »
Pon Uto Sre Čet Pet Sub Ned
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31