Potraga u Ritiševu: Nestanak retke ptice grabljivice Riđe lunje

Potraga u Ritiševu: Nestanak retke ptice grabljivice Riđe lunje

Autor :  okt 30, 2017

Zbog sumnje na trovanje ptica, teren oko vršačkog sela Ritiševo prethodnih dana pretraživali su psi tragači dovedeni iz Mađarske. Pretragu su organizovali  Vojvođanski zavod za zaštitu prirode i Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

 
Kako je saopštilo Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, psi Falko i Karlo došli su iz Mađarske u okviru projekta za zaštitu orla krstaša - PannonEagle LIFE. 
 

Falko i Karlo su profesionalni psi tragači posebno dresirani da pronalaze uginule životinje i postavljene otrove, a u Srbiji su bili i prošle godine. 

Povod za njihovo agažovanje bio je nestanak veoma retke ptice grabljivice - riđe lunje, koju su češki stručnjaci označili kao satelitskog odašiljača. Riđa lunja više se ne gnezdi u Srbiji, a retka je i tokom seobe i zimovanja. 

Ona se kretala u okolini Vršca, ali od 21. septembra signal sa njenog odašiljača emitovan je samo sa jednog lokaliteta, zbog čega su ornitolozi posmnjali da je uginula. 

- Iskusni ornitolozi Ivan Đorđević i Milivoj Vučanović izašli su na teren i pretražili mesto odakle je stizao poslednji signal ove mrke lunje, i nažalost pronašli su uginulu pticu. Takođe, u neposrednoj blizini uočili su i ostatke dva stradala mišara, saopštilo je Društvo. 

Usled sumnje na trovanje ptica, psi tragači izvedeni su na ovaj lokalitet u blizini Ritiševa, ali dalji znaci trovanja nisu pronađeni. 

- Ovo je bio dobar primer međunarodne saradnje koja se ostvaruje u sklopu PannonEagle projekta i pokazatelj kako u doba moderne tehnologije i komunikacije možemo efikasnije da pratimo ptice i reagujemo na slučajeve stradanja. Leš stradale jedinke prebačen je u Pokrajinski zavod za zaštitu prirode. Toksikološka analiza pokazaće šta je bio uzrok stradanja ove ptice, saopštilo je Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije. 

U izveštaju o stradanju ptica za period od 2000-2017. koji je nedavno objavilo Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, navodi se da je od 2000. godine zabeleženo 169 slučajeva trovanja divljih, zaštićenih i strogo zaštićenih ptica u kojima je stradalo 733 jedinke.

Izvor: b92.net

Grad Vršac i Evršac Group doo zajedno sprovode projekat "Centar za javno informisanje građana – interes građanskog društva"
  1. Najnovije
  2. Najčitanije

Pretraga članaka pomoću kalendara

« Novembar 2018 »
Pon Uto Sre Čet Pet Sub Ned
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30