Vrščanin Slobodan Cvijović dobitnik nagrade za najbolju aplikaciju na evropskom takmičenju za mlade inovatore

Vrščanin Slobodan Cvijović dobitnik nagrade za najbolju aplikaciju na evropskom takmičenju za mlade inovatore

Autor :  Jelena J.Baljak, novosti.rs okt 31, 2017

Vrščanin Slobodan Cvijović dobitnik je nagrade za najbolju aplikaciju u oblasti "zdrav život" na evropskom takmičenju za mlade inovatore.

 

Domaća mobilna aplikacija "Krug zdravlja", čiji je autor Cvijović, namenjena  je prepoznavanju i rešavanju mentalnih problema kod mladih.

Nagrada će Slobodanu Cvijoviću biti uručena u decembru, na ceremoniji u Gracu, u Austriji.

Projekat "Krug zdravlja" se, kao jedini predstavnik Srbije na ovogodišnjem takmičenju, našao među 17 nagrađenih u konkurenciji 144 projekta iz cele Evrope.

Uspeh je, smatra Cvijović, još veći kada se zna da je o pobednicima odlučivao žiri sačinjen od 61 člana iz čitave Evrope, koji su glasali putem interneta, i 24 eksperta iz sveta, koji su birali pobedničke projekte na licu mesta.

- Imajući u vidu da jedna od četiri osobe u Srbiji ima probleme sa mentalnim zdravljem, aplikacija je dizajnirana tako da obrazuje, informiše i pruža podršku, i, što je najvažnije, bude dostupna bilo gde i u bilo kom trenutku - objašnjava Cvijović. - Namenjena je mladim ljudima sa mentalnim tegobama i svima koji žele da unaprede svoje mentalno zdravlje, a zbog udaljenosti nemaju pristup profesionalnoj pomoći ili jednostavno žele da ostanu anonimni.

Stručne tekstove pišu iskusni psiholozi iz Udruženja za podršku ljudima sa neurozom "Herc" iz Beograda, u okviru kog aplikacija i funkcioniše. Tim njihovih stručnjaka je na raspolaganju svima koji se putem aplikacije obrate za pomoć. Na taj način pomažu i onima koji imaju socijalnu anksioznost i strah od ljudi, te zbog prirode problema ne mogu lično da im se obrate.

Izradu aplikacije su, između ostalih, podržali i Ministarstvo sporta i omladine, Kancelarija za mlade Beograda i Delegacija EU.

INSTALIRANjE

APLIKACIJA "Krug zdravlja" se može besplatno instalirati na svim pametnim telefonima. Nudi tehnike za prevazilaženje određenih stanja, psihološke testove, video-radionice, forume, segment pitajte psihologa i - garantuje anonimnost.

Izvor: novosti.rs, Jelena J.Baljak

 

Grad Vršac i Evršac Group doo zajedno sprovode projekat "Centar za javno informisanje građana – interes građanskog društva"
  1. Najnovije
  2. Najčitanije

Pretraga članaka pomoću kalendara

« Novembar 2018 »
Pon Uto Sre Čet Pet Sub Ned
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30