U toku su pripreme za uređenje dela korita potoka Mesić

U toku su pripreme za uređenje dela korita potoka Mesić

Autor :  nov 03, 2017

Uređenje dela korita potoka Mesić, počev od Vršačkog kanala, pored Vršačkog jezera do Male Crkve odnosno do AMSS, u cilju zaštite Grada od mogućih poplava, jedan je od prioriteta lokane samouprave. Na ovom projektu intenzivno će se raditi u narednom periodu, a pripreme za njegovu realizaciju uveliko su počele.

Grad Vršac, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Republička direkcija za vode, FER Projekat i Javno vodoprivredno preduzeće "Vode Vojvodine" zajedničkim snagama, rade na pripremi za realizaciju projekta zaštite grada Vršca od poplava. Projekat podrazumeva uređenje dela korita potoka Mesić počev od Vršačkog kanala, pored Vršačkog jezera do Male Crkve odnosno do AMSS.

Nakon što je 10. oktobra urađen snimak potoka Mesić i njegovih obala iz vazduha, kako je saopšteno, nastupio je period tzv.moratorijum ili datum preseka. 

- Ovim putem molimo sve sugrađane da se uzdrže od svih aktivnosti u vidu bilo kakvih ulaganja, postavljanja privremenih ili zidanja trajnih objekata, sadnje biljaka i drveća  u koritu potoka, na njegovim obalama, kao i na nasipu. Ulaganja i izdaci učinjena nakon  datuma preseka biće uklonjeni bez naknade, naponinju nadležni.

Kako je najavljeno, radovi će početi  u februaru 2018. godine i trajaće dve godine.

- U toku trajanja radova građanima će pored redovnih institucionalnih okvira, pravnih lekova, inspekcijskih i drugih državnih organa na raspolaganju biti i Žalbena komisija, koja će biti osnovana za ovaj projekat i služiće lokalnom stanovništvu kao mehanizam koji će sprečiti, ublažiti otkloniti ili kompenzovati eventualne posledice usled uticaja projekta. Žalbena komisija će biti sastavljena od 3 člana, po jednog predstavnika daće grad Vršac, lokalno stanovništvo i jedinica za implementaciju projekta. Detalji o nadležnostima, sastavu, načinu i mestu podnošenja žalbe biće objavljeni naknadno, isticanjem brošura i obaveštenja na oglasnoj tabli Gradske uprave kao i u mesnim zajednicama, kažu nadležni.

U cilju što boljeg sagledavanja uticaja koje ovaj projekat može imati na život stanovništva i imovinu izrađuje se Skraćeni Akcioni Plan Raseljavanja, koji će sadržati podatke o projektu, odgovornim licima, uticajima, načinu utvrđivanja naknade za eventualne gubitke odnosno štetu koja nastane u toku izvođenja radova i sl. 

Ovaj plan će se oslanjati na nacionalno zakonodavstvo, najbolju praksu i Operativne Politike Svetske Banke OP 4.12. 

- Ovo je važan projekat u cilju zaštite grada Vršca, njegovih stanovnika i njihove imovine od poplava, čime ujedno doprinosimo čuvanju životne sredine i  kvaliteta životnih uslova, zaključuju nadležni.

Grad Vršac i Evršac Group doo zajedno sprovode projekat "Centar za javno informisanje građana – interes građanskog društva"
  1. Najnovije
  2. Najčitanije

Pretraga članaka pomoću kalendara

« Oktobar 2018 »
Pon Uto Sre Čet Pet Sub Ned
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31