Potpisani ugovori o stipendiranju studenata romske nacionalnosti u Vršcu

Potpisani ugovori o stipendiranju studenata romske nacionalnosti u Vršcu

Autor :  nov 09, 2017

Pokrajinska vlada i Kancelarija za inkluziju Roma upriličili su svečano potpisivanje ugovora o stipendiranju studenata romske nacionalnosti za školsku 2017/2018. godinu.

Stipendije su uručene u prostorijama Visoke škole, a namenjene su za 20 studenata i studentkinja romske nacionalnosti, studijskog programa za obrazovanje vaspitača na romskom jeziku na Visokoj školi strukovnih studija za  vaspitače "Mihailo Palov" u Vršcu. 

Imajući u vidu činjenicu da je stvaranje visokoobrazovanog kadra za romski jezik od suštinskog značaja za očuvanje identiteta romske zajednice na ovim prostorima, Kancelarija za inkluziju Roma je u svoj plan i program i ove godine uvrstila finansijsku podršku studentima ovog smera. 

Ugovore je studentima svečano uručila poslanica u Skupštini AP Vojvodine, Jelena Jovanović.

Uručenju ugovora za stipendije studentima romske nacionalnosti prisustvovala je,  pored direktorke škole Visoke škore, dr Jelene Prtljage, i Pava Novakov, predsednica Saveta za integraciju Roma u Vojvodini. 

Nakon oficijelnog dela, usledio je neformalni razgovor, tokom kog su studenti naglasili značaj studiranja na maternjem jeziku i ukazali na veliku podršku koju dobijaju od strane Visoke škole i Kancelarije za inkluziju Roma, kao i na veoma dobru saradnju sa profesorima i kolegama na Visokoj školi. 

Zadovoljna utiscima, gospođa Jelena Jovanović prenela je romskim studentima da se ovih dana očekuju rezultati napora koji se ulažu da se, u okviru projekta Unapređivanje mogućnost za integraciju i obrazovanje Roma u Srbiji, pospeši zapošljavanje mladih Roma i reintegracija povratnika. 

Projekat sprovodi Predstavništvo Fonda za obrazovanje Roma kroz stažiranje u predškolskim ustanovama u AP Vojvodini studentima Romima koji su diplomirali u na Visokoj školi u Vršcu.

Poslanica u Skupštini AP Vojvodine, Jelena Jovanović naglasila je da je važno da nakon stažiranja studenti dođu do posla.

Krajnji cilj jeste da se romskim studentima po diplomiranju omogući zapošljavanje.

Grad Vršac i Evršac Group doo zajedno sprovode projekat "Centar za javno informisanje građana – interes građanskog društva"
  1. Najnovije
  2. Najčitanije

Pretraga članaka pomoću kalendara

« Novembar 2018 »
Pon Uto Sre Čet Pet Sub Ned
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30