Zeliger: Usvajanje Zakona o dualnom obrazovanju - pravi put

Zeliger: Usvajanje Zakona o dualnom obrazovanju - pravi put

Autor :  nov 10, 2017

Predsednik nemačko-srpske komore Ronald Zeliger ocenio je večeras da je usvajanje Zakona o dualnom obrazovanju u Srbiji veoma korisno jer vodi ka generisanju stručne radne snage potrebne kompanijama dolaze u ovu zemlju.

Novi zakon, dodao je on, obezbeđuje Srbiji odličnu poziciju u regionu.

Zeliger je istakao da je usvajanje Zakona ispravan put, put koji je Nemačku doveo do blagostanja, a koji nije alternativa studiranju.

On je to izjavio povodom sednice Savetodavnog odbora nemačko-srpske privredne komore u Srbiji, kojoj su prisustvovali i zamenik generalnog direktora Nemačke industrijske i trgovinske komore Folker Trajer, ambasador Nemačke Aksel Ditman i predsednik PKS Marko Čadež.

- I ja sam prošao kroz dualno obrazovanje, pre nego sto sam studirao, i sada mogu da sa Hemofarmom vodim jednu od najvećih kompanija u Srbiji. Dualno obrazovanje je pitanje za koje smo se posebno zalagali - objasnio je on.

Zeliger je istakao da će Nemačko-srpska privredna komora nastaviti da za nemačke kompanije, koje žele da dođu u Sbriju, obezbeđuje stručnu radnu snagu.

- Nije problem kapital, već nedostatak stručne radne snage koja je potrebna za izgradnju održivog poslovanja - kaže Zeliger.

Prema njegovim rečima, stručna radna snaga će biti podsticaj za dolazak investitora, a Srbija je u odličnoj poziciji nakon usvajanja novog Zakona.

- Nakon jučerašnjeg usvajanja zakona možemo ići samo napred. To će imati pozitivne efekte i na druge zemlje regiona, podstaće robnu razmenu i otvoriti nova radna mesta - uveren je Zeliger.

Ocenio je i da je neophodno da se pojača saradnja na Zapadnom Balkanu, ali i da se i u ovoj oblasti region nalazi na dobrom putu.

Kako kaže, za kompanije koje posluju u regionu nije problem carina, već preobimna administracija.

- Registracija, licence i slično su nešto što koči robnu razmenu. Previše je nacionalnih pravila, koja vode ka preobinom administrativnom poslu, koji se odražava na ekomiju. Bilo bi dobro da se smanje takse i pravila, koja donose samo troškove - savetuje on.

Trajer je ukazao da nemačka privreda ponovo investira u velikom stilu i da traži mnoga mesta za ulaganja u inostranstvu, pošto zeli da bude još konkurentnija.

Zbog toga, kako dodaje, evropska tržišta u susedstvu su sve važnija, a tako je i Srbija interesantna.

- Došao sam u Beogard da razgovaram sa nemačkim privrednicima koji već posluju o tome koje prepreke još postoje kako bi više nemačkih investicija moglo da dođe u Srbiju - objasnio je on.

Trajer je kazao da sa predsednikom PKS razgovara i o tome kako Srbija može još bolej da sarađuje sa regionom kako bi zajednički ekonomski prostor približili EU.

Tema je, kako kaže, i obrazovanje stručne radne snage, što je izazov u mnogim zemljama, pa tako i Srbiji.

Izvor: Tanjug.rs
Grad Vršac i Evršac Group doo zajedno sprovode projekat "Centar za javno informisanje građana – interes građanskog društva"
  1. Najnovije
  2. Najčitanije

Pretraga članaka pomoću kalendara

« Novembar 2018 »
Pon Uto Sre Čet Pet Sub Ned
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30