Ambasadorka Makedonije posetila Vršac i Guduricu

Ambasadorka Makedonije posetila Vršac i Guduricu

Autor :  nov 29, 2017

Gradonačelnica Vršca Dragana Mitrović sa saradnicima, ugostila je ambasadorku Republike Makedonije Veru Jovanovski –Tipko, prestavnike Nacionalnog saveta makedonske nacionalne manjine u Srbiji i predstavnike vršačkog Udruženja "Vardar".

Tema razgovora u kabinetu gradonačelnice bila je saradnja dveju zemalja na lokalnom nivou, i mogućnosti proširenja dosadašnjih zajeničkih aktivnosti u cilju očuvanja i negovanja makedonske kulture i običaja, kao i dobrosusedskih odnosa.

Nakon sastanka u Gradskoj kući, gosti su posetili OŠ "Moša Pijade" u Gudurici.

- Ako želite da nekoj nacionalnoj manjini omogućite da neguje svoju tradiciju, kulturu i običaje, onda morate da stvorite uslove za to. Škola u Gudirici je odličan primer jer neguje makedonski jezik koji izučavaju đaci. Mi kao lokalna samouprava, kroz programe pomažemo rad i aktivnosti brojnih udruženja predstavnika nacionalnih manjina u našem gradu i opštini, a jedno od njih je i Udruženje "Vardar". Tu praksu ćemo nastaviti i u narednom periodu, jer je najveće bogatstvo lepota različitosti svih nas koji živimo u istoj sredini, rekla je gradonačelnica Mitrović.

gradska kuća amasadorka 2017 makedonija 1

- Naša poseta Vršcu rezultirala je dogovorima o unapređenju dosadašnjih odnosa, ali i o uspostavljanju čvršćih i jačih veza u oblasti kulture, sporta i privrede. Raduje me što se ovde u Gudurici neguje makedonsjki jezik i što veliki broj đaka pohađa nastavu na svom maternjem jeziku, rekla je između ostalog abasadorka Jovanovski –Tipko.

ambasad. maked ggudurica 2017 poseta

Osim posete školi, gosti su imali priliku da u Gudurici obiđu Muzej Roberta Hamerštila i Vinski  podrum "Nedin".

Grad Vršac i Evršac Group doo zajedno sprovode projekat "Centar za javno informisanje građana – interes građanskog društva"
  1. Najnovije
  2. Najčitanije

Pretraga članaka pomoću kalendara

« Oktobar 2018 »
Pon Uto Sre Čet Pet Sub Ned
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31