Grad obezbedio guseničar - podršku penjanju osobama u invalidskim kolicima na sprat Gradske kuće

Grad obezbedio guseničar - podršku penjanju osobama u invalidskim kolicima na sprat Gradske kuće

Autor :  dec 11, 2017

Grad Vršac je poslednjih nekoliko godina intenzivno radio na stvaranju uslova za lakše i bezbednije kretanja svih osoba sa invaliditetom,  tako da su u brojnim javnim i držanim institucijama pronađena adekvatna rešenja. Jedno od njih je i guseničar, koji je Grad kupio kao podršku penjanju osobama u invalidskim kolicima na sprat Gradske kuće.

Vrednost ove investicije, koja ima za cilj napređenje položaja osoba sa invaliditetom naročito kada je reč o dostupnosti je 462.000 dinara. 

Dragan Vitorović, pravni zastupnik Udruženja paraplegičara i kvadriplegičara "Parakvad VŠ", čijim angažovanjem je došlo do ove investicije, prvi je probao ovo pomagalo i nakon 20 godina, ponovo se popoeo na sprat Gradske kuće.

- Posle 20 godina, koliko sam u invalidskim kolicima zbog posledica saobraćajne nesreće, prvi put sam se popeo na prvi sprat, na kom se nalazi i svečana sala. Pre par godina, kada sam se ženio, nisam imao priliku da tu obavim čin venčanja, jer tada nije bilo ovog pomagala – ukazuje Vitorović, uz napomenu da ovaj problem može na isti način reši i u zgradi suda i poreske uprave.

guseničar 2017 dec

- Drago mi je da je i Dragan sada u mom kabinetu, koji se nalazi na prvom spratu, a da smo pritom imali pomoć guseničara, koji je nabavljen za sva lica koja imaju ovaj problem, da mogu da dođu do prvog sprata i obave ovde razne svoje potrebe – katastra, urbanizma. U narednom periodu ćemo obučiti nekoliko lica koja će pomagati osobama sa invaliditetom pri samom transportu uz stepenište. Važno mi je da u ovom trenutku ovo zaista funkcioniše, da bude praktično. Mi nismo nabavili guseničar da pokažemo kako vodimo računa o pravima lica sa invaliditetom, već upravo da to njima stvarno bude dostupno. Mislim da je ovo jedan veliki korak ka unapređenju prava lica sa invaliditetom, rekla je gradonačelnica Vršca Dragana Mitrović.

Grad je zadao zadatak svim ostalim javnim institucijama, poreskoj upravi, sudu, kako da urade ovo. I oni mogu isto ovako da urade, i kod njih je ovako malo stariji objekat, ali isto mogu ovo da urade, tako da grad je dao primer i nadam se da će sve ostale institucije isto to uraditi.

- Trebalo je samo malo dobre volje i organizacije, koje očito u prethodnom periodu nije bilo ili neko nije imao sluha za ovakve stvari, da povećamo dostupnost. Nabavkom guseničara Grad je trajno rešio ovaj problem. Kapacitet je oko 400 stepenika, tako da ćemo sa ovim pokriti sve sšratove gradske kuće. Sa spoljne strane uslu-žni centar je već dostupan, tako da nesmetano može da se funkcioniše na svim spratovima.Iskreno se nadam da ćemo posle nove godine i kancelariju za osobe sa invaliditetom, koju smo pripremili, biti u prilici i da  otvorimo i da neku osobu sa invaliditetom angažujemo da radi u njoj, tako da će sve osobe sa invaliditetom moći da dobiju svoje informacije, kaže članica Gradskog veća Tatjana Nikolić.

2017 guseničar gradska kuća

 

Grad Vršac i Evršac Group doo zajedno sprovode projekat "Centar za javno informisanje građana – interes građanskog društva"
  1. Najnovije
  2. Najčitanije

Pretraga članaka pomoću kalendara

« Oktobar 2018 »
Pon Uto Sre Čet Pet Sub Ned
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31