Takmičenje u spravljanju slavskih kolača i pogača okupilo brojne učesnike

Takmičenje u spravljanju slavskih kolača i pogača okupilo brojne učesnike

Autor :  dec 13, 2017

Tradicionalna manifestacija Praznične đakonije, koju je organizovala Turistička organizacija Vršac, i ove godine okupila je veliki broj učesnika i posetilaca, a u okviru manifestacije organizovano je takmičenje u spravljanju slavskih kolača.

Štand TO Vršac bio je ove godine izrađen u maniru kućne Slave, a krasile su ga izvanredne slavske pogače.

Žiri, nije imao nimalo lak zadatak, ali su sve pogače pobednice jer im je namena da krase Slavske trpeze u domaćinskoj atmosferi.

Prvo mesto u kategoriji tematska slavska pogača pripalo je SZR “Atina” iz Pavliša, a nagrađeno je ukupno 12 najmaštovitijih slavskih kolača.

praz djakon dec 2017 slike

Manifestacija Praznične đakonije u organizaciji Turističke organizacije  Vršac je izložba praznične trpeze, domaće radinosti, suvenira i raznih đakonija. Manifestacija ovog tipa osmišljena je kao izložba hrane i to baš u vreme Slava i dočeka Nove Godine sa ciljem upoznavanja posetilaca sa starim jelima  našeg područja.

Velika sala hotela Srbija u kojoj se manifestacija odvija bila je veoma posećena, na ceremoniji svečanog otvaranja, zabeležena je rekordna poseta. Svojim nastupom najmlađi dečji horić muzičke škole Josif Marinković , osvojio je sve ovacije prisutnih. Mališani su za ovu priliku izveli lepe i vesele novogodišnje numere, a uz klavirsku pratnju njihove profesorke Tatjane Gerdec  Mrđa.

Posetioci su pored suvenira i raznoraznih ukrasa za Božićne i Novogodišnje praznike, mogli  da uživaju i u degustaciji raznih prazničnih đakonija koje se posebno spremaju za slavske trpeze. Uz svu tu ukusnu hranu najbolje idu kvalitetna vršačka vina lokalnih vinara koja su takođe zastupljena na ovoj izložbi.

U okviru izložbe bilo je održano i predavanje tj.stručna edukacija lokalnog stanovništva o kategorizaciji privatnog smeštaja. Predavanje namenjeno pružaocima usluga u privatnom smeštaju, ali i svima onima koji možda nameravaju da se bave ovim poslom. Stručnjaci iz ove oblasti Marica Kosanović i Dragana Arsenijević,  predstavili su sve što je potrebno kako bi se na najbolji mogući način  i u zakonskoj regulativi odvijao Ruralni turizam.

Tokom trajanja manifestacije na bini u velikoj Sali hotela Srbija smenjivali su se folklorni ansambli  kulturno umetničkih društava iz Vršca, koji su svojom igrom predstavili folklornu tradiciju Banata.     

Očekivanja svih su ispunjena tako da Turistička organizacija Vršac za svaki sledeći put planira da unapredi  manifestaciju, kako bi  dobila na kvalitetu i samim tim, vremenom, prerasla lokalni  karakter.

Uspešno je organizovana dečja akcija u oviru manifestacije Deca osnovnih škola prave novogodišnju čestitku.

Na adresu Turističke organizacije stiglo je oko 700 novogodišnjih čestitki,koje su nam napravili đaci uzrasta od prvog do četvrtog razreda, a po mišljenju stručnog žirija u sastavu : Jasna Živković, Tomislav Suhecki i Đura Pavkov, pobedila je Samira Azirović učenica III 2 odeljena škole Jovan Sterija Popović.

Njena novogodišnja čestitka biće zvanična čestitka TO Vršac za predstojeće praznike.

 

Grad Vršac i Evršac Group doo zajedno sprovode projekat "Centar za javno informisanje građana – interes građanskog društva"
  1. Najnovije
  2. Najčitanije

Pretraga članaka pomoću kalendara

« Oktobar 2018 »
Pon Uto Sre Čet Pet Sub Ned
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31