Odobren projekat hipoterapije u Vršcu

Odobren projekat hipoterapije u Vršcu

Autor :  jan 08, 2018

Vršačkom Udruženju paraplegičara i kvadriplegičara "Parakvad VŠ" odobrena je realizacija projekta Hipoterapije, odnosno terapijskog jahanja, namenjenog osobama sa invaliditetom. Ovaj projekat, kako je najavljeno, trebalo bi da počne da se realizuje na proleće.

Hipoterapija (fizikalna terapija na leđima konja, koja koristi konja kao terapeuta) razvila se kao medicinska grana priznata u brojnim zemljama. 

Projekat hipoterapije biće  realizovan u saradnji sa CK Vršac i Gradom, u Odmaralištu Crvenog krsta na Vršačkom bregu, gde postoje svi uslovi za njegovo sprovođenje. 

Reč je o  specifičnom obliku fizioterapije, u kojoj je -  konj nezamenjivo sredstvo, čiji broj impulsa - njihanja, prilikom  hoda jednak je broju impulsa prilikom ljudskog hod, tako da se tokom jahanja impulsi prenose na jahača i mozak ih registruje, pamti, primenjuje. 

Terapijsko jahanje je priznata i poznata metoda za poboljšanje života onih koji odbijaju dopustiti bolesti i invalidnosti da ih ograniči. Dosadašnja iskustva u primeni ove terapije kod osoba sa invaliditetom, ali i dece sa autizmom, pokazala je odlične rezultate.

Brojne medicinske studije pokazale su da konj kao plemenita životinja može da pomogne čoveku u lečenju 25 različitih vrsta bolesti. Zbog toga u nekim zapadnoevropskim zemljama takozvano terapeutsko jahanje ima tradiciju dugu skoro pola veka.

U Srbiji su taj metod lečenja prvi počeli da primenjuju Pančevci, koji su znanje preneli i kolegama u Nišu.

Grad Vršac i Evršac Group doo zajedno sprovode projekat "Centar za javno informisanje građana – interes građanskog društva"

  1. Najnovije
  2. Najčitanije

Pretraga članaka pomoću kalendara

« Januar 2019 »
Pon Uto Sre Čet Pet Sub Ned
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31