Danas je Sveti Jovan Krstitelj
Odštampajte ovu stranicu

Danas je Sveti Jovan Krstitelj

Autor :  jan 20, 2018

Srpska pravoslavna crkva danas slavi Svetog Jovana Krstitelja Preteču, jednog od najbitnijih hrišćanskih svetaca. Sveti Jovan se naziva Krstiteljem zato što je u reci Jordan krstio Isusa Hristosa.

Postoje istoričari hrišćanstva koji Jovana smatraju Isusovim bratom od tetke, međutim postoje i oni koji tvrde da je to nemoguće dokazati. Jedna stvar je nesumnjiva, a to je da je Jovan mnoge hrišćane krstio u reci Jordan, odnosno da je zaista postojao kao istorijska ličnost.

Sveti Jovan je i ime Preteča dobio zbog toga što je najavljivao dolazak Isusa Hristosa i navodno ga među prvim prepoznao kao sina Božijeg.

Po predanju Jovan je u reci Jordan krstio i one koji su se pokajali što odmah nisu verovali u hrišćanstvo.

Postoje navodi da je živeo potpuno asketskim životom. Navodno se hranio samo insektima i medom od divljih pčela, a uvek je bio obučen samo u kamilju kožu.

Istorijski podaci svedoče da je Jovan pogubljen u vreme kralja Iroda. Osuđen je na smrt zbog praktikovanja hrišćanstva koje je tada bilo zarobljeno, a ubijen je tako što mu je odsečena glava.

Desna ruka Svetog Jovana Krstitelja, ona kojom je zahvatio vodu iz Jordana kada je krstio Isusa Hristosa, i dalje je u vlasništvu Srpske pravoslavne crkve, a čuva se u manastiru na Cetinju.

Jovanovu desnu ruku u Evropu su doneli malteški vitezovi, koji su je poklonili ruskom caru Nikolaju. Kasnije su je Srbima na čuvanje, odnosno kraljevskoj dinastiji Karađorđević, poverili ruski vitezovi koji su emigrirali iz Rusije, a u vidu znaka zahvalnosti što je naša država primala sve izbeglice.

Ruka Svetog Jovana najpre je čuvana u srpskoj patrijaršiji. Potom je 1941. pred najezdom Nemaca odneta u manastir Ostrog gde ju je na čuvanje ostavio kralj Petar II Karađorđević.

Ruku Svetog Jovana pronašla je 1952. godine nova komunistička vlast koja ju je prisvojila i držala na nepoznatom mestu, sve dok crnogorski komunista Marko Orlandić nije 1978. naredio da se ova relikvija vrati crkvi.

Ruka Svetog Jovana od tada počiva u manastiru Cetinje, a javnost može da je vidi svakog 20. januara. 

Grad Vršac i Evršac Group doo zajedno sprovode projekat "Centar za javno informisanje građana – interes građanskog društva"