Mirjana Baljak iz Gudurice stare novine reciklira u čudesne dekorativne predmete

Mirjana Baljak iz Gudurice stare novine reciklira u čudesne dekorativne predmete

Autor :  novosti.rs, Jelena J. Baljak jan 29, 2018

U porodici Mirjane Baljak novine se recikliraju u čudesne dekorativne predmete. Za jednu ukrasnu saksiju potrebna su joj dva primerka novina i mnogo rada.

Vešte ruke Mirjane Baljak, iz sela Gudurica, kod Vršca, prave mala umetnička dela od starih primeraka novina. Umesto pruća, ona za pletenje korpi i drugih ukrasnih predmeta koristi štapiće napravljene od urolanih listova štampanih izdanja novina, koje kasnije premazuje lakom, kako bi dobili neophodnu čvrstinu. Njeni radovi danas krase mnoge vršačke domove, ali i nekoliko ambasada u Beogradu.

Pletenje je u početku bio Mirjanin hobi. Iz znatiželje je, kaže, na ovaj način počela da reciklira novine, koje su se samo gomilale, budući da se "Novosti" oduvek čitaju u njenoj porodici. Sada joj je to postao jedan od načina da popuni kućni budžet.

- Pre tri godine sam na internetu videla kako to rade Ruskinje, pa sam za svoje potrebe probala da pravim saksije i korpice. Kada sam se izveštila, poklanjala sam ih prijateljima i rodbini. Njima se to veoma svidelo, počeli su da me preporučuju svojim prijateljima i tako je sve spontano počelo - priznaje Mirjana.

Sada sarađuje sa nekoliko cvećara u Vršcu, a radove prodaje i na raznim manifestacijama. Najviše posla ima tokom velikih praznika - Nove godine, Božića, Dana zaljubljenih, Uskrsa... Tada pravi tematske ukrasne predmete, za koje inspiraciju nalazi svuda.

- Trenutno su aktuelna postolja za cveće u obliku sanki i Deda Mrazove čizme, venčići za vrata, dekorativne zvezdice i korpice sa novogodišnjim motivima - nabraja naša sagovornica.

Priznaje, međutim, da je mušterije najčešće pitaju koliki je vek trajanja njenih radova, s obzirom na to da su napravljeni od papira. Ona kaže - skoro, pa večno.

 

- Štapiće od novina najpre farbam akrilnom ili bojom za beton, a kada završim pletenje, predmet premažem akrilnim bezbojnim lakom. Tada dobije čvrstinu i bude zaštićen od vlage i sunca, pa može da izdrži veći teret i traje isto koliko i predmeti pleteni od pruća - objašnjava Mirjana.

Za izradu jedne korpice potrebno joj je oko dvoje novina, pa su se u prikupljanje hartije sada uključili i poznanici, koji znaju da se bavim ovim poslom.

ARANŽMANI ZA AMBASADORE

MIRJANA radi u OŠ "Moša Pijade" u Gudurici kao servirka. S obzirom na to da je ova obrazovna ustanova ušla u program ekoloških škola, te da se bave reciklažom, ona je često za njihove potrebe pravila papirne poklone. Tako su, između ostalih, ambasadori Slovenije i Makedonije, čiji se jezici uče u ovoj školi, dobili vino i cveće aranžirano u njenim korpicama.

Izvor: novosti.rs, Jelena J. Baljak

Grad Vršac i Evršac Group doo zajedno sprovode projekat "Centar za javno informisanje građana – interes građanskog društva"

  1. Najnovije
  2. Najčitanije

Pretraga članaka pomoću kalendara

« Februar 2019 »
Pon Uto Sre Čet Pet Sub Ned
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28