U Vršcu održan edukativni sastanak sa vozačima traktora i poljoprivrednih mašina

U Vršcu održan edukativni sastanak sa vozačima traktora i poljoprivrednih mašina

Autor :  feb 24, 2018

Savet za bezbednost saobraćaja Grada Vršca  u saradnji sa odeljenjem Saobraćajne policije Vršac i Agencijom za bezbednost saobraćaja, organizovao je edukativni sastanak odnosno tribinu, posvećenu unapređenju bezbednosti u saobraćaju, vozača traktora i poljoprivrednih mašina, koja je održana u MZ "Živa Jovanović" u Vršcu.

Cilj tribine je da se konkretno ukaže traktoristima na probleme koje učesnici u saobraćaju imaju, kada u saobraćaju  naiđu na vozače traktora, kao i na probleme koje sami traktoristi kao učesnici u saobračaju imaju sa nesavesnim vozačima koji vrlo često otežavaju traktoristima bezbedno učešće u saobraćaju.

- Mesna Zajednica "Živa Jovanović" je najveća gradska mesna zajednica. Većina  stanovnika iako žive u gradu, bave se poljoprivredom. Da bi stigli do svojih parcela poljoprivrednici  svakodnevno koriste javni put. Vozači traktora pretežno koriste međunarodni državni  put gde je velika frekvencija saobraćaja. Zbog udaljenosti svojih njiva  vozači traktora moraju pri vožnji da ulože dodatni napor  kako bi stigli do svojih njiva a taj napor je pogotovo izražen kada se posle napornog radnog dana vraćaju kući, kaže za portal eVršac predsednik Saveta za bezbednost saobraćaja grada Vršca, Miloš Vasić.

Agencije i organizacije koje vrše tehnički pregled vozila sa teritorije Vršca,  na predlog  Saveta za bezbednost saobraćaja gada Vršac odobrili su u prvoj nedelji marta BESPLATAN pregled traktora za sve poljoprivrednike.

Na teritoriji grada Vršca, u periodu od 1997 do 2016. godine, evidentirano je ukupno 1759 saobraćajnih nezgoda u kojima je  poginulo 127 lica, teško povređeno 634, dok je 1481 lice lakše povređeno.

- U poslednjih pet godina, na teritoriji grada Vršca, evidentirano je ukupno 699 saobraćajnih nezgoda, od kojih je 16 nezgoda sa poginulim licima, 363 sa povređenim licima, dok je 320 nezgoda u kojima se nastala samo materijalna šteta.), kaže za portal eVršac predsednik Saveta za bezbednost saobraćaja grada Vršca, Miloš Vasić.

tribina traktori 2018 230218 myyj

Najmanji broj saobraćajnih nezgoda zabeležen je tokom 2016. godine, 106 nezgoda (15,2% od svih nezgoda), kao i najmanji broj saobraćajnih nezgoda sa povređenim licima - 53 nezgode (14,6% od ukupnog broja saobraćajnih nezgoda sa povređenim licima). Najveći broj saobraćajnih nezgoda zabeležen je 2013. godine -170 nezgoda (24,3% od ukupnog broja nezgoda). 

- Ostale učesnike u saobraćaj podsećamo da je na putevima kojima se kreću traktori i poljoprivredne mašine od velikog značaja poštovanje ograničenja brzine kretanja, preticanje tih vozila na mestima gde je to dozvoljeno i bezbedno, kao i veća opreznost s obzirom da veliki broj tih vozila nije obeležen na odgovorajući način, nije dovoljno vidljiv, gabaritan je i sporo se kreće, kaže za portal eVršac predsednik Saveta za bezbednost saobraćaja grada Vršca, Miloš Vasić.

Na osnovu analize saobraćajnih nezgoda i posledica, najrizičnije grupe učesnika u saobraćaju na teritoriji grada Vršca su (redosled je dat u odnosu na veličinu i izloženost stradanju u saobraćaju): mladi učesnici u saobraćaju od 15 do 30 godina starosti, posebno mladi vozači i putnici u putničkim automobilima, vozači i putnici u putničkim automobilima, starosti od 45 do 64 godin, biciklisti, motociklisti, pešaci,vozači traktora, učesnici u saobraćaju stariji od 65 godina,deca putnici u putničkim vozilima i vozači koji upravljaju vozilom pod uticajem alkohola.

Grad Vršac i Evršac Group doo zajedno sprovode projekat "Centar za javno informisanje građana – interes građanskog društva"

  1. Najnovije
  2. Najčitanije

Pretraga članaka pomoću kalendara

« Mart 2019 »
Pon Uto Sre Čet Pet Sub Ned
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31