Pilotska akademija SMATSA u Vršcu ima svoju sokolarsku službu

Pilotska akademija SMATSA u Vršcu ima svoju sokolarsku službu

Autor :  Jelena J. Baljak, novosti.rs feb 24, 2018

Pilotska akademija u Vršcu, u kojoj se obučavaju letači iz celog sveta, odnedavno ima svoju sokolarsku službu, koja štiti njen vazdušni prostor od neželjenih ptica. Ovu praksu primenjuju gotovo svi aerodromi u svetu da bi se izbegla svaka „pernata“ opasnost za avione u letu. 

 
O bezbednosti letelica i osoblja u Vršcu sada brinu dva graciozna jastreba, koja ne dozvoljavaju pticama ni da se primaknu pisti i koridoru za sletanje.O bezbednosti letelica i osoblja u Vršcu sada brinu dva graciozna jastreba, koja ne dozvoljavaju pticama ni da se primaknu pisti i koridoru za sletanje. Kao vrsni lovci, oni već samom svojom pojavom izazivaju prirodni strah kod golubova, vrana, galebova i svraka, pa ove vrste ptica polako počinju da izbegavaju aerodromski prostor.  
 Radan Bulatović sa svojim jastrebom
Radan Bulatović sa svojim jastrebom
 

O dva nova i vredna "radnika" vršačkog aerodroma i njihovoj efikasnosti brinu Radan Bulatović i Hani Girgi iz beogradske firme "Raptor", jedine licencirane da se u Srbiji bavi ovom vrstom zaštite.

- Harisovi jastrebovi su jedina vrsta ptica grabljivica koja lovi u grupi. Zato su podesni za ovaj posao - objašnjava nam Bulatović. - Jedan jastreb može da pokrije do hiljadu metara terena, koliko je dugačka glavna vršačka pista. Ipak, radi veće efikasnosti, angažovane su dve ptice. Dok se nisu upoznale sa terenom koji brane, prilazna površina na aerodromu crnela se od vrana.

U međuvremenu, dva jastreba su obavila svoj posao.

- Sada te ptice možete da videte samo u daljini, dok stoje na žici kojom je ograđen aerodrom. Ali ne prilaze iz straha od naših jastrebova - dodaje Bulatović.

Grabljivice su ćudljive ptice, zbog čega je vršačkim jastrebovima kretanje ograničeno dužinom povoca.

- Ljudi, posebno kada su u strahu, mogu da isprovociraju ptice. Neretko se dešava da ih čak dozivaju zvižducima, što ovoj vrsti nimalo ne prija - upozorava sagovornik "Novosti", koji ima osmogodišnje iskustvo u sokolarstvu.

Uverili smo se da on sa svojim jastrebovima ima posebnu komunikaciju gestikulacijom i glasovima koji su potpuno drugačiji nego kad se radi sa psima ili mačkama.

- Neki to nazivaju telepatijom, ali ja nemam reč za to. Jednostavno, osećam jake emocije kada sam pored ovih ptica - opisuje svoj posao Bulatović.

NEMA VIŠE VAZDUŠNIH SUDARA

U pilotskoj akedemiji SMATSA su zadovoljni postignutim rezultatima, jer otkad su jastrebovi prisutni na vršačkom aerodromu, vazdušnih sudara ptica i aviona više nema.

- Dešavalo se, mada ne tako često, da ptice udare u konstrukciju aviona tokom leta, što je za posledicu imalo oštećenje letelice. Imajući u vidu da se kod nas radi intenzivna obuka đaka, angažovanjem sokolarske službe smo želeli da predupredimo bilo kakvu neželjenu situaciju. Zahvaljujući njima, naše nebo je sada čisto - kaže Mirko Vranić, direktor akademije.

"TESLA" BEZ SOKOLARA

Beogradski aerodrom "Nikola Tesla" je jedan od retkih koji nemaju angažovanu sokolarsku službu. Međutim, u hangarima "Jat tehnike" se mogu videti jastrebovi, koji štite avione od neželjenih ptica, koje tu nalaze svoje sklonište. One su "opasne" zato što kiselina iz ptičjeg urina oštećuje farbu aviona.

Izvor: novosti.rs, Jelena J. Baljak,

Grad Vršac i Evršac Group doo zajedno sprovode projekat "Centar za javno informisanje građana – interes građanskog društva"

  1. Najnovije
  2. Najčitanije

Pretraga članaka pomoću kalendara

« Mart 2019 »
Pon Uto Sre Čet Pet Sub Ned
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31