Uređenje potoka Mesić u Vršcu

Uređenje potoka Mesić u Vršcu

Autor :  feb 28, 2018

Vrščani su ovih dana, tokom javne rasprave mogli da se upoznaju sa Projektom hitne sanacije od poplava, odnosno Planom upravljanja zaštitom životne sredine za potrebe uređenja dela potoka potoka Mesić Vršac.

Potok Mesić dugačak je 19,34 kilometra, izvire ispod Guduričkog vrha na Vršačkom Bregu, prolazi kroz selo Mesić, potom preko brane Mesić ulazi u sam grad Vršac. Pravio je Mesić mnogo puta probleme gradu zbog izlivanja vode iz korita u vreme velikih kiša, o njegovom uređenju dugo se priča, a sada po prvi put se stiglo i do realizacije tako da će problem poplave biti rešen.

Predviđeno je da potok može da primi veliku vodu, čak i kada brana Mesić popusti. Kada su bile velike vode, morala je ona da se iz brane ispusti i zato je bio problem kada je voda prelivala, a pored toga su krenule i vode iz Rumunije. Sada više neće biti problema , kaže Đurađ Šurlan iz jedinice za implementaciju projketa pri Ministarstvu poljoprivrede.

Potok Mesić je u nadležnosti grada koji je i investitor na ovom projektu, vrednost je 3 miliona evra i sredstva su odobrena od svetske banke. Reč je o sredstvima koja su izdvojena za Srbiju u velikom programu odbrana od poplava od kojih Vršac nije bio pošteđen.

Projekat koji je grad Vršac uradio pre par godina je stigao do finansiranja i prihvaćen je od ministarstva da se iz sredstava koje su određen za ove namene finansira kao projekat zaštite od poplava, kaže Miroslav Stupar, član Gradskog veća za privredu.

Radiće se uređenje potoka u dužini od 2,5 kilometra tako što će potok dobiti betonska korita užih i širih profila u zavisnosti od njegove širine, a projektanti kažu da zbog ruralnih uslova nije bilo moguće planirati klasične zemljane nasipe. Bilo je i ideja da se rade u kamenu

Kamenom je bio predlog, ali on podiže mnogo investiciju i nije bilo mogućnosti za njega. Znamo da su stare potpore rađene od prelepog starog zida još pre 100 godina, kaže Šurlan.

Radovi na uređenju potoka Mesić trebalo bi da počnu u maju, a rok za završetak je oktobar iduće godine.

Izvor: RTV

 

Grad Vršac i Evršac Group doo zajedno sprovode projekat "Centar za javno informisanje građana – interes građanskog društva"

  1. Najnovije
  2. Najčitanije

Pretraga članaka pomoću kalendara

« Mart 2019 »
Pon Uto Sre Čet Pet Sub Ned
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31