Vršački Kreacer - autohtona sorta guduričkog vinogorja

Vršački Kreacer - autohtona sorta guduričkog vinogorja

Autor :  mar 10, 2018

Ne zna se tačno kako i kada je nastalo, tek vrsta belog grožđa Kreacer autohtona je vršačka sorta grožđa. Pretpostavlja se da je ime dobio po junaku grčake mitologije Kreuzu, za koga predanje kaže da je bio mladić izuzetne spoljašnjosti i lepote, kojem ni jedna devojka nije mogla da odoli.

- Tako ni vinu pravljenom od kreacera, laganom i pitkom, ne može da odoli ni jedan pravi ljubitelj vinske kapljice. Sama reč kreacer upućuje na to da se radi o nekoj kreaciji, a ja bih rekao da je to kreacija Banata, priča Đorđe Krstov, stručnjak kome danas možemo da zahvalimo što kreacer, kao sorta, nije potpuno zamro na prostorima na kojima je nastao.

- A kreacija Banata je, zahvaljujući ovoj klimi, umereno-kontinentalnoj, tamo sa istoka sa oštrijom, tom nekom varijantom sa Karpata, onda dole sa Đerdapa i Dunava, preko ovih Vršačkih planina. To je jedna ekološka proizvodnja, uključujući i jugoistočni vetar, i onda se tu stvaraju neki povoljni uslovi za razvoj baš jedne lepe, lagane sorte, koja ima svoje prohteve, ali šta bi to bilo ako bi samo uzimali od prirode a da nešto i ne dajemo, nastavlja Krstov.

Kreacer je, zbog svojih karakteristika, bio pred izumiranjem posle drugog svetskog rata, a i danas se može naći jedino na tridesetak hektara firme na plantažama nekoliko guduričkih privatnih vinograda. Ipak, nadaleko poznati Banatski rizling u svom sastavu mora da ima i procenat kreacera, kako bi opravdao kvalitet i prepoznatljiv ukus.

- Kreacer kao sorta, osim upečatljivog izgleda lista ima veliki potencijal rodnosti i to koliko je dobro toliko je i mana. Naime, ukoliko se rod ne proređuje, loza prerodi i praktično ne sazri pa dolazi do izmrzavanja. Da ne bi do toga došlo nepohodno je odraditi neke tehnološke operacije. Prvo, čokot ne sme da se optereti, jer samim tim što je jako rodna sorta, ona koliko god da se reže kratkom rezidbom, ona se opterećuje. Mora se prvo podesiti uzgojni oblik, da ima što više biljaka u čokotu, sa malim opterećenjem, kao bi dobili prinos oko 1kg ili 1,5 kg po jednom čokotu, kaže Krstov.

Upravo zbog ovakvih karakteristika, keracer se našao pred izumiranjem. Naime pre Drugog svetskog rata vinogradi u Vršcu bili su uskoredni, metar sa metar i prinos od 1kg grožđa po čokotu bio je dovoljan. Posle rata nastaju uzgojni oblici špalira i tu se, na neki način zloupotrebila ova sorta, tako što se razmak proširio, a vinogradari su i dalje želeli prinos od vagona po hektaru.

- Za kreacer to je bilo veliko opterećenje i ta sorta je vremenom došla do izumiranja. Da nije bilo nekih naših opredeljenja, osamdesetih godna, kad je zadnja površina već bila pred krčenjem, kreacer bi nestao. Onda su gudurički vinogradari, profesor Avramov i ja, izvršili omatičenje i spasili kreacer, tako da sad možemo da kažemo da ga još uvek ima, ali samo ovde u Gudurici. On je kao sorta 1954. godine na kongresu vinogradara, koji je održan u Vršcu i preporučen za gajenje u ovom guduričkom delu vinogorja, gde su klimatski uslovi povoljni. I što je najvrednije za gajenje kreacera izuzetno je važna nadmorska visina, jer teško uspeva na nadmorskoj visini ispod 160 metara, kaže Krstov.

Pre Drugog svetskog rata sinonim za kreacer je bio banatski rizling i kao takav se promovisao do današnjih dana. To je sorta koja daje izuzetno lagana, pitka, fina, kreativna vina. Dodaje I da mu je velika mana što, kada ga piješ, onda te krene pesma, pa ljudi zaborave na sve muke koje ih danas tište.

- Po kvalitetu, upoređuju ga sa mađarskom sortom Ezerjo, koja u prevodu znači 1000 puta dobro. Ako mađarski Ezerjo to znači, ja onda kažem da je Kreacer 1000 puta kreativno, lagano, pitko vino koje se služi i kao aperitiv, ali se može piti i za vreme i posle jela, ma u svako doba, kaže Đorđe Krstov.

Grad Vršac i Evršac Group doo zajedno sprovode projekat "Centar za javno informisanje građana – interes građanskog društva"

  1. Najnovije
  2. Najčitanije

Pretraga članaka pomoću kalendara

« Decembar 2018 »
Pon Uto Sre Čet Pet Sub Ned
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31