Priča iz starog Vršca: Majka šahiste Bore Kostića - nesrećna ljubav čuvenog Paje Jovanovića

Priča iz starog Vršca: Majka šahiste Bore Kostića - nesrećna ljubav čuvenog Paje Jovanovića

Autor :  novosti.rs, Jelena J. Baljak apr 12, 2018

Majka šahiste Bore Kostića - nesrećna ljubav čuvenog Paje Jovanovića. Pošto je ovekovečio lik lepe Mile Mandukić, slavni slikar razočaran napustio rodni grad.

Na jednoj od uobičajenih zabava, koje su se priređivale u Vršcu krajem 19. veka, mladom Paji Jovanoviću, tek svršenom studentu bečke Akademije likovnih umetnosti, za oko je zapala Emilija Mila Mandukić, jedna od najlepših Vrščanki tog vremena. Lepuškast, otmen, prijatan u ophođenju s ljudima i obučen po poslednjoj bečkoj modi, brzo je dobio njenu naklonost, ali ljubav, koja se među njima rodila, nije imala srećan kraj. Milin otac, imućni bačvar Svetozar Mandukić, raskinuo je njihovu veridbu, što je umetniku toliko slomilo srce, da je zauvek otišao iz rodnog grada.

Priča se da je to bila ljubav na prvi pogled. Mila je bila vanvremenski lepa, bogata, obrazovana i talentovana za pevanje. On najbolji student u klasi uglednog profesora Milera na bečkoj akademiji, koji je dobro zarađivao od svog rada. Nju su tražili bogati prosci, a o njemu šaputale mnogobrojne dame, posebno one iz starih i uglednih vršačkih porodica. A želeli su samo jedno drugo.

- Najpre su razmenjivali stidljive poglede na korzou, gde su se često viđali, a onda je Mila poželela da upozna tog uspešnog slikara, o kom je pričao ceo Vršac. Tako je Paja Jovanović na jednoj zabavi skupio hrabrost i zamolio mladu devojku za kadril. Njeni roditelji su klimnuli glavom i poznanstvo je bilo uspostavljeno - zapisao je Petar Petrović, muzejski savetnik u Narodnom muzeju.

Već prvi susret sa lepom Milom uneo je neki nemir u dušu mladog slikara. Znao je da je ona žena sa kojom želi da provede ostatak života. Ali, u to vreme je za sklapanje braka bila neophodna saglasnost obe porodice. Taj zadatak, međutim, nije išao glatko. Milini bogati roditelji strogo su vodili računa o tome u kakvu će kuću da je udaju, a skromni dom Pajinog oca, poznatog vršačkog fotografa Stevana Jovanovića, nije baš odgovarao njihovim merilima. Ipak, na insistiranje zaljubljenog para, blagoslov im je naposletku dat.

Pajina fotografija sa posvetom nesuđenoj supruzi

 

Prema ondašnjim običajima, mladoženjina strana je veridbu, na neki način, trebalo da “kapariše”. Paja je to znao i Milinom ocu uručio 50 zlatnika, ali je onda usledio težak nesporazum, koji je doveo do - raskida veridbe.

- Pajin otac je, ne znajući za sinovljevu kaparu, od budućeg prijatelja zatražio pozajmicu, kako bi mogao da obavi neke iznenadne poslove. Misleći da je posredi tajni dogovor između oca i sina da raskinu veridbu, te da je pozajmica bila izmišljena samo da bi Jovanovići vratili kaparisani novac, Svetozar je nesuđenom prijatelju vratio svih 50 zlatnika, dajući mu do znanja da je sa veridbom svršeno zauvek - objasnio je Petrović.

Zaljubljeni slikar samo je obavešten o raskidu. Osramoćen i razočaran, napustio je Vršac i otisnuo se u svet, gde je gradio uspešnu karijeru. Srce mu je kasnijih godina zarobilo nekoliko dama koje je portretisao, ali je samo Mila ovekovečena u njegovim delima.

Istoričari umetnosti smatraju da je 1895. godine, kada je za potrebe Milenijumske izložbe u Budimpešti naslikao svoje čuveno delo “Vršački triptih”, u liku devojke koja bere grožđe prikazao baš svoju nesuđenu dragu, koja je tada već bila u braku sa drugim čovekom. I pet godina kasnije, njene prefinjene crte lica poslužile su mu za kreiranje lika carice Jelene, na slici “Krunisanje cara Dušana”, koja je prikazana na Svetskoj izložbi u Parizu 1900. godine. To su dokazi da je Mila Mandukić bila Pajina velika neprežaljena ljubav, iako njeno ime nije ni spomenuo u memoarima, koje je sastavio u poznim godinama života (poživeo 98 godina).

“Vršački triptih” - devojka s korpom na glavi predstavlja Milu

 
 

RODILA PRVOG SRPSKOG VELEMAJSTORA U ŠAHU

i Mila Mandukić je, poput Paje Jovanovića, mnogo patila zbog raskida. Strogost i ponos njenog oca su, međutim, bili jači od njene ljubavi prema slikaru, pa su je, kako bi što pre zaboravila na taj krah, ubrzo udali za vršačkog trgovca Vladimira Kostića. Mila je u tom braku rodila sina, koji je postao toliko slavan, da se uz Paju smatra jednim od najznačajnijih Vrščana. Bio je to Bora Kostić, prvi srpski i jugoslovenski šahovski velemajstor. Bora je kasnije pričao da ga je majka usmeravala da bude slikar, ali da se on, ipak, okrenuo šahu, zahvaljujući kom je proputovao svet.

Izvor: novosti.rs, Jelena J. Baljak

Grad Vršac i Evršac Group doo zajedno sprovode projekat "Centar za javno informisanje građana – interes građanskog društva"

  1. Najnovije
  2. Najčitanije

Pretraga članaka pomoću kalendara

« Mart 2019 »
Pon Uto Sre Čet Pet Sub Ned
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31