Škole u Srbiji mogu da osnivaju učeničke zadruge

Škole u Srbiji mogu da osnivaju učeničke zadruge

Autor :  apr 18, 2018

Škole u Srbiji mogu da osnivaju učeničke zadruge, koje će se baviti uslužnim delatnostima, proizvodnjom i prodajom predmeta, prikupljanjem sekundarnih sirovina, prodajom udžbenika, što je sve predviđeno reformskim zakonima koji su usvojeni krajem prošle godine.

U međuvremenu, Ministarstvo prosvete izradilo je i poseban Pravilnik o školskim zadrugama koji uskoro trebalo da bude usvojen, a koji reguliše osnivanje zadruga u osnovnim i srednjim školama. 

Osnivanje zadruga je predviđeno kako bi se kod učenika razvijale vannastavne aktivnosti i preduzetnički duh.

Škole koje budu imale zadruge mogu da nabavljaju udžbenike direktno od izdavača bez posrednika, te će tako roditelji jeftinije plaćati udžbeničke komplete.

- Svaki izdavač daje rabat zadruzi, odnosno davao je ranije posrednicima. Zadruga će od tog rabata da pokrije troškove distribuiranja, štampanja uplatnica, deo zadržati za sebe za pokretanje proizvodnje, a jedan deo može da usmeri da ti udžbenici budu jeftiniji roditeljima, kaže savetnik ministra prosvete Gordana Stepić.

Ona je pojasnila da u učeničkim zadrugama mogu da rade učenici, roditelji učenika i nastavnici koji time mogu da ostvare određene prihode.

Pravilnikom je jasno definisano kako se raspoređuje dobit zadruge. Najpre se novac izdvaja za pokriće gubitaka iz prethodnog perioda, ukoliko ih ima, a zatim se ulaže u unapređenje rada zadruge, za kupovinu udžbenika, finansiranje ekskurzija, prevoza socijalno ugrožene dece, kupovinu nastavnih sredstava.

- Kada se podmire sve ove stavke najviše 25 odsto dobiti može da se koristi za nagrađivanje zadrugara. Roditelji i nastavnici koji su učestvovali u prihodovanju mogu da dobiju i novčanu nagradu, dok je za učenike predviđeno da to bude plaćanje ekskurzije, prevoza, udžbenika, pojasnila je Stepić.

Ona je navela da u pojedinim školama već dobro funkcionišu učeničke zadruge. U Prvoj obrenovačkoj osnovnoj školi zadruga postoji od 1974. godine i bavi se izradom ukrasnih i upotrebnih predmeta koje zadrugari prodaju.

Kako zadruga može dobro da funkcioniše primer je i Osnovna škola "Ðorđe Jovanović" u Novom Miloševu, gde se zadrugari bave prikupljanjem sekundarnih sirovina, proizvode sapun na časovima hemije i prodaju, uzgajaju sobno cveće, a imaju i sekciju pčelarstva i prodaju med.

Ðačke zadruge u obavezi su da vode poslovne knjige, a u obavezi su da podnose i finansijske izveštaje.

Škola je s druge strane obavezna da uz finansijski izveštaj Ministarstvu prosvete dostavi i izveštaj o radu učeničke zadruge.

Izvor: Tanjug.rs

Grad Vršac i Evršac Group doo zajedno sprovode projekat "Centar za javno informisanje građana – interes građanskog društva"

  1. Najnovije
  2. Najčitanije

Pretraga članaka pomoću kalendara

« Mart 2019 »
Pon Uto Sre Čet Pet Sub Ned
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31