Slika Vrščanina Paje Jovanovića prodata Sotheby’s aukciji u Londonu

Slika Vrščanina Paje Jovanovića prodata Sotheby’s aukciji u Londonu

Autor :  apr 25, 2018

Na aukcijima velikih svetskih kuća slike slavnog Vrščanina  Paje Jovanovića dostižu  vrlo visoke cene. Na upravo završenoj licitaciji aukcijske kuće Sotheby’s u Londonu, slika BASHI-BAZOUKS BEFORE A GATEWAY (Otomanski vojnici pred kapijom), ulje na panelu, dimenzija 46x35 cm, dostigla je vrednost od 465 000 GBP.

U privatnim zbirkama radovi ovog velikog autora nesumljivo predstavljaju ukras kolekcije. Ovo delo je svetao primer orijentalizma u srpskom slikarstvu na prelazu između dva veka. Zahvaljujući izuzetno bogatom opusu, a naročito delima sa temama iz narodnog života i onim sa istorijskom tematikom snažno je i široko uticao na likovno obrazovanje, kulturu ali i na rodoljublje naroda.

Jovanovićeva slika se do sada nalazila u privatnom posedu istaknutog kolekcionara koji ju je kupio takođe u Londonu 2004. godine, stoji na sajtu „Sadebija”.Jovanovićeva slika se do sada nalazila u privatnom posedu istaknutog kolekcionara koji ju je kupio takođe u Londonu 2004. godine, stoji na sajtu „Sadebija”.

Slika, nastala 1887. ili 1888. godine, obima 46 sa 35 centimetara, rađena je u tehnici ulje na platnu, a potpis slikara je u samom donjem desnom uglu dela. Jovanović (1859– 1957) se na ovoj slici pozabavio takozvanim bašibozucima, odnosno neregularnim vojnicima turske vojske koji su bili prisutni diljem Otomanskog carstva – od Egipta do Balkana.

Iako podržavani od strane imperije, nisu imali regularna vojna obeležja i bili su poznati po svom odmetništvu, pljačkama i brutalnostima. Otuda i naziv bašibozuk koji u slobodnom prevodu sa turskog glasi: obezglavljeni. Srpski slikar na pomenutom delu dočarava dva bašibozuka, u svojim regalijama, koje smešta u egipatsko okruženje… I jedan i drugi „vojnik” naoružani su puškama kremenjačama… I dok prvi bašibozuk puši čibuk, drugi odmara, a sve to uoči bega…

Paja Jovanović (1859-1957) bio je čuveni srpski slikar, predstavnik akademskog realizma. Rođen je u Vršcu. Školovao se na umetničkoj akademiji u Beču. Veći deo života proveo je na relaciji Beograd - Beč. Naslikao je brojne portrete, žanr-scene sa tradicionalnim motivima, kao i istorijske kompozicije sa nacionalnom tematikom.

Neka od najpoznatijih dela Paje Jovanovića su Boj petlova, Kićenje neveste, Čas mačevanja, zatim veoma popularne kompozicije iz nacionalne istorije Seoba Srba, Proglašenje Dušanovog Zakonika, Takovski ustanak i dr. Najvrednija dela nalaze se u državnim muzejim i javnim zbirkama. Slike ovog umetnika predstavljaju kulturnu baštinu i vrednost od nacionalnog značaja.

Grad Vršac i Evršac Group doo zajedno sprovode projekat "Centar za javno informisanje građana – interes građanskog društva"

  1. Najnovije
  2. Najčitanije

Pretraga članaka pomoću kalendara

« Januar 2019 »
Pon Uto Sre Čet Pet Sub Ned
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31