Visoka delegacija ambasade Izraela posetila Vršac

Visoka delegacija ambasade Izraela posetila Vršac

Autor :  maj 11, 2018

Predsednik Skupštine grada Vršca Nenad Baroš, članica Gradskog veća za kulturu Nataša Maljković Čonić i  član Gradskog veća za obrazovanje Veljko Stojanović, u ime grada Vršca ugostili su juče predstavnike ambasade Izraela,  zamenicu šefa misije ambasade Izraela Jenny Sedov i konzula Noa Levy. Sastanku u Gradskoj kući prisustvovao je i direktor Kulturnog centra Davor Stojković.

Tema sastzanka bili su odnosi dveju zemalja, ako i saradnja na polju kulturne i obazovanja. U okviru posete otvorena je izložba pod nazivom "Pisma Hilde Dajč" čiji je autor Aleksandar Zograf. Izložba je otvorena u vršačkom Kulturnom centru.

Postavka je posvećena Jevrejki Hildi, koja je tokom Drugog svetskog rata poslednje dane života provela u logoru Staro sajmište, gde je otišla dobrovoljno, kako bi kao medicinska sestra pomagala svojim sunarodnicima.

Prva tri pisma Hilde su vlasništvo Jevrejskog istorijskog muzeja u Beogradu, dok se četvrto nalazi u Istorijskom Arhivu Beograda.
 
Izložbu je sa zamenicom Ambasadora Jenny Sedov otvorio i Nenad Baroš, predsednik Skupštine grada, istakavši tom prilikom da pisma Hilde Dajč predstavljaju svojevrsan dokaz stradanja i strahota koje su se dešavale u jednom logoru u centru okupirane prestonice. 
 
- Činjenica je da su i u savremenom svetu oko nas podignuti brojni zidovi i da to predstavlja našu tužnu realnost . Mi se moramo boriti kao ljudska rasa da rušimo postojeće i da sprečavamo izgradnju novih, baš kako je to činila Hilda Dajč svojim postupcima. U ostalom njen primer nas na neki način na to i obavezuje, rekao je Nenad Baroš.
hilda maj vs kc grad 12123678
 
Jenny Sedov, zemenica šefa misije Ambasade Izraela je nakon otvaranja izlozbe u Gimnaziji ,održala predavanje o Izraelu pod nazivom "Drevna nacija,mlada zemlja"povodom
70 godina postojanja države Izrael.
 
 

Izložbu je organizovalo Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, u saradnji sa ambasadom Izraela u Srbiji i gradom.

 

 

Grad Vršac i Evršac Group doo zajedno sprovode projekat "Centar za javno informisanje građana – interes građanskog društva"

  1. Najnovije
  2. Najčitanije

Pretraga članaka pomoću kalendara

« Mart 2019 »
Pon Uto Sre Čet Pet Sub Ned
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31