Gradski park u Vršcu jedan je od najstarijih parkova u Srbiji

Gradski park u Vršcu jedan je od najstarijih parkova u Srbiji

Autor :  maj 24, 2018

Evropa danas obeležava Dan parkova. Tim povodom JKP "Drugi oktobar" podseća sugrašane na važnost njegovog očuvanja ističući dobro poznatu rečenicu: "Ako su šume pluća Planete, onda su parkovi pluća gradova!".

Evropski dan parkova proglasila je Federacija nacionalnih parkova Evrope, s ciljem da skrene pažnju javnosti na značaj zelenih površina.

Ovaj datum je odabran kao sećanje na proglašenje prvih evropskih nacionalnih parkova - devet nacionalnih parkova u Švedskoj, 24. maja 1909. godine. Prvi put je Dan parkova obeležen širom Evrope 1999. godine, a u Srbiji se obeležava od 2001. godine.

- Za JKP "Drugi" oktobar i zaposlene u njemu vršački Gradski park nije samo površina koja se održava, već nešto više, deo sistema, deo naše kuće.U parku je smeštena radna jedinica Zelenilo, staklenici koji su nastali kad i sam park i noviji staklenici sa savremenim sistemima. Iz ovog Rasadnika  "izlaze" svi cvetnjaci i cvetne skulpture u gradu. U parku je u centralnom delu i restoran Arena, prvobitno zamišljen kao sportski ring, arena u pravom smislu, a kasnije i atelje, kafana, a danas restoran sa prepoznatljivim enterijerom i duhom starog vremena, ističu u JKP "Drugi oktobar".

Podaci o vršačkom Gradskom parku datiraju još iz XVIII veka, zapravo od trenutka kada je i nastao.

Gradski park u Vršcu jedan je od najstarijih parkova u Srbiji. Danas je pod zaštitom države i prirodni je spomenik prirode od 2000. godine,  jer pripada kategoriji prirodnih dobara od velikog značaja. 

park maj 2018 edp

Zauzima prostor od blizu šest hektara i projektovan je u mešovitom stilu u kojem se mešaju uticaji francuskog načina projektovanja  rundela i cvetnjaka sa engleskim slobodnim rasporedom drveća, travnjaka i žbunja.

Ukrasno grmlje, šiblje i raznovrsno cveće, od kojih su mnoge vrste retke i vredne, čine ovaj park pravom botaničkom baštom.

- Naš park ima svoju istoriju, tradiciju i priču. Mesto je odrastanja brojnih generacija Vrščana, ali i mesto održavanja kulturnih, sportskih i turističkih događaja. Podaci o istorijati vršačkog parka mogu se pronaći na brojnim internet stranicama, u knigama,  spisima i novinskim člancima. Podaci su ozbiljni, obimni i sadržajni, baš kao i sam park. Međutim, svedoci smo da ga nesavesni pojedinci uništavaju, lome klupe i mobilijar. Zbog toga još jednom apelujemo na sve, da zajedno sačuvamo park, jer će u njemu noraviti i brinuti i generacije koje nas nasleđuju, poručuju iz JKP "Drugi oktobar".

edp jkp 2018 maj park 234

.

Grad Vršac i Evršac Group doo zajedno sprovode projekat "Centar za javno informisanje građana – interes građanskog društva"

  1. Najnovije
  2. Najčitanije

Pretraga članaka pomoću kalendara

« Mart 2019 »
Pon Uto Sre Čet Pet Sub Ned
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31