Vučić: Ukida se Zakon o privremenom smanjivanju penzija

Vučić: Ukida se Zakon o privremenom smanjivanju penzija

Autor :  maj 25, 2018

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je danas da će biti ukinut Zakon o privremenom smanjivanju penzija.

On je rekao da je odluka koja je doneta zajednička i zasnovana na ekonomskim parametrima, ali da je ona i politička i da se sa njom slaže i premijerka Ana Brnabić i on kao predsednik i najveći deo društva.

"I MMF će time biti zadovoljan", rekao je Vučić.

Danima i nedeljama smo radili na ovome. Pre četiri godine smo doneli zakon o penzijama jer je Srbija bila pred bankrotom. To je za nas bila najteža odluka. Danas ne postoje nikakvi izbori, nikakvi izazovi, ali zahvaljujući strpljenju i veri penzionera, koji su dali najveći doprinos za bolji život, zaslužili su dobre stvari, kaže predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Sa ljudima iz MMF-a i Ministarstva finansija doneli smo odluku da se ukine Zakon o privremenom smanjivanju penzija.

 - To znači da svi koji su imalipreko 37.000 dinara, svi će imati više nego pre 2014. godine. Onaj ko je tada primao 50.000 dinara penziju, imaće ukupno povećanje posle ovoga 9,1 odsto, i iznosiće više od 54.000 dinara. Imamo ukupno 1,7 penziorera - rekao je Vučić.
 

Kako je naveo, pre svega najsiromašnijim penzionerima će biti povećane penzije od 10 do 13,3 odsto. Što je niža penzija, veći im je procenat povećanja. Najmanji procenat uvećanja imaće oni koji imaju penziju 120.000 dinara, i dobijaće 130.00 dinara.

- Procenat uvećanja je između pet i 25 odsto, u zavisnosti od kategorije. U odnosu na 2014. svaki penzioner će imati od 8 do 13,3 odsto povećanje. Hvala građanima Srbije što su verovali i što su znali sa kim imaju posla - rekao je Vučić, koji je naveo da se nada da će do tog povećanja doći veoma brzo.

Kako je rekao, tek će se razgovarati o platama i njihovom povećanju.

 Ukidanje Zakona o privremenom smanjenju penzija je osnova plana za povećanje penzija koji su predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijerka Ana Brnabić predstavili danas. Tim planom, kako je Vučić najavio sinoć, svi će imati razloga da budu zadovoljni, pa i oni sa visokim penzijama.

- Mi smo pre koju godinu bili pred bankrotom, a čak 59 odsto penzija je isplaćivano iz budžeta. Danas su dotacije za penzije 31 odsto, skoro duplo manje, a to smo uspeli zahvaljujući fabrikama koje otvaramo. Ako nastavimo ovako, penzioneri i sledeće godine mogu da očekuju povećanje. Da li je to puno, nije, ali jeste nešto. Probaćemo i da, kao i prošle godine, pred kraj ove obezbedimo i jednokratnu pomoć za njih jer je vreme raznih proslava, da mogu da obezbede nešto lepo za sebe, spreme trpezu... - rekao je Vučić.

Izvor: blic.rs

Grad Vršac i Evršac Group doo zajedno sprovode projekat "Centar za javno informisanje građana – interes građanskog društva"

  1. Najnovije
  2. Najčitanije

Pretraga članaka pomoću kalendara

« Mart 2019 »
Pon Uto Sre Čet Pet Sub Ned
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31