Predstavnici Evropske komisije i SKGO u poseti Vršcu

Predstavnici Evropske komisije i SKGO u poseti Vršcu

Autor :  okt 05, 2018

Vršac je jedan od deset gradova u Srbiji,  koji je u junu ove godine dobio sveobuhvatni paket podrške SKGO za izradu i unapređenje strateških, finansijskih i institucionalnih mehanizama za sprovođenje mera inkluzije Roma i Romkinja. Tim povodom u Vršcu je tokom dana u radnoj poseti boravio Hristos Makridis (Christos Makridis) iz Evropske komisije, kao zamenik šefa deska za Srbiju u DG NEAR sa predstavnicima Stalne konferencije gradova i opština.

Da podsetimo, sporazumom, grad Vršac je dobio sveobuhvatni paket podrške za izradu i unapređenje strateških, finansijskih i institucionalnih mehanizama za sprovođenje mera inkluzije Roma i Romkinja. Cilj Programa je podrška procesu poboljšanja socio-ekonomskog položaja romske populacije u lokalnim zajednicama i sprovođenju prioritetnih strateških mera iz Strategije za socijalno uključivanje Roma i Romkinja u Republici Srbiji za period od 2016. do 2025. godine.

- Vršac je jedan pod gradova koji se obavezao da formira moblini tim, tzv. oklalno koordinaciono telo i donese loklani akcioni plan koji se tiče inkluzije Roma. Grad Vršac smatra da je ovo veoma značajno, i mi smo kao multietnička sredina veoma zainteresovani u rešavanje ovog problema. Na sastanku smo razgovarali o očekivanim efektima, s obzirom da je ovo nov i sasvim drugačiji pristup rešavanja ovog problema. Nadamo se da ćemo ostvariti dobre i očekuivane rezultate. Takođe naše goste upoznali smo i sa planovima lokalne sampuprave po pitanju budžetiranja ali i aktivnostima vezanim za realizaciju programa, a jedna od naših obaveza je imenovanje koordinatora koji će biti vođa mobilnog tima, rekla je gradonačelnica Dragana Mitrović .

Na teritoriji grada Vršca, prema popisu iz 2011. godine, živi 1340 pripadnika Romske nacionalnosti, ali je procena da je taj broj znatmno veći, čak 2000.

Grad je i u prethodnom periodu mnogo uradio na poboljšanju i uslova života romske nacionalne manjine, što su predstavnici SKGO i Evropske komisije  ocenili veoma pozitivno, istakavši da je Vršac odličan primer brige i zainteresovanosti za rešavanje pitanja Roma.

- Naša ideja je da kroz ovaj projekat napravimo novu, drugačiju situaciju kao i da institucionalno sve to povežemo. vršac je odličan primer kako se to radi a ovo je prilika da na terenu pitamo i saznamo od romske zajednice šta su njihovi prioriteti, šta je potrebno prvo rešavati u moru problema koji postoje, i krenemo u realizaciju svih tih zadataka. današnja poseta visoke delegaciji Srbiji i Vršcu,  potvrda je da ovde postoji viskok nivo zaintesovanosti da se ova pitanja rešavaju na terenu, a naš zadatak je i da ostalim gradovima i opštinama pokažemo kako to radi Vršac i da pokažemo da je to moguće, rekao je genaeralni sekretar SKGO Đorđe Staničić. 

ekscgovsromiinkluyija2018vsokt

U okviru programa, kako je ranije najavljeno, SKGO će gradu Vršcu pružiti i tehničku pomoć u donošenju odredjenih dokumenata i planova i formiranju mobilnog tima za politiku inkluzije, a doniraće vozilo i računar za  potrebe mobilnog tima.

Gradonačelnioca Vršca Dragana Mitrović i g. Hristos Makridis svečano su otvorili i prvi sastanak Radne grupe za pripremu Lokalnog akcionog plana za inkluziju Roma.

Grad Vršac i Evršac Group doo zajedno sprovode projekat "Centar za javno informisanje građana – interes građanskog društva"

  1. Najnovije
  2. Najčitanije

Pretraga članaka pomoću kalendara

« Februar 2019 »
Pon Uto Sre Čet Pet Sub Ned
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28