Pojedini advokati guraju vršačke penzionere u ambis

Pojedini advokati guraju vršačke penzionere u ambis

Autor :  dec 03, 2018

Ne pamti se veći pritisak na Osnovnu sud u Vršcu i privatne izvršitelje od strane pojedinih advokata, koji po svaku cenu hoće da se naplate od vršačkih penzionera, iako se još uvek ne zna ishod sudskih postupaka vezanih za samodoprinos za kanalizaciju.

Prednjači advokat Darko Gavrilović, koji danas zastupa veći deo penzionera. U vreme kada je penzionerima uziman novac (zakonito ili ne reći će uskoro Ustavni sud), taj isti je bio funkcioner u vlasti koja je tražila od PIO fonda da se penzionerima po svaku cenu uzima novac za samodprinos.

Gavrilović, iako je bio funkcioner u Gradskoj kući, u isto vreme je pravno zastupao i tada Društveno preduzeće "Drugi Oktobar" koje je trošilo novac sakupljen od samodoprinosa za izgradnju kanalizacije.

Ustavni sud u Beogradu usvojio je žalbu Grada Vršca. Čeka se konačan tekst njihove odluke, kojom će dati smernice za dalje postupanje u ovom slučaju. Moguće je da će dosuditi da se penzionerima vrati novac koji im je uziman, ali može odlučiti i drugačije. Potrebno je samo malo strpljenja.

Primera radi, penzioner pod pritiskom Gavrilovića, advokata koji očigledno misli samo na svoj džep a ne i na interese starijih sugrađana, može hitnim izvršenjem dobiti stotinak evra. Ako Ustavni sud kaže da tužbe penzionera nisu osnovane, penzioner će morati da vrati novac koji je dobio, plus troškove advokata, izvršitelja i prinudne naplate.    

U konkretnom slučaju jedne vršačke penzionerke koja se naplatila, na njen račun leglo je 17.000 dinara, a sa računa budžeta Grada skinuto je 105.000 dinara. Ovaj iznos, sa kamatom od dana sticanja, plus troškovi novog postupka, ONA će morati da vrati ukoliko Ustavni sud da takve instrukcije, a advokat će svoj novac zadržati.

Ovaj tekst je apel penzionerima da ne dozvole da se iko igra sa njihovim sudbinama. Treba samo da sačekaju konačnu odluku Ustavnog suda. Reč je o kratkom vremenskom periodu. Ako su u pravu dobiće svoj novac. Ako nisu, a naplatili su se, koštaće ih mnogo, samo zbog ličnog interesa njihovog advokata.

Daćemo još jedan primer. Deo penzionera u Vršcu zastupa i nekoliko advokata iz Novog Sada. Ti advokati, odmah po primanju obaveštenja da je Ustavni sud usvojio žalbu Grada Vršca, obavestili su svoje klijente da se strpe do objavljivanja konačnog teksta odluke. 

Zašto pojedini vršački advokati rade drugačije i vrše neviđeni pritisak na sudove i izvršitelje nije pitanje na koje očekujemo odgovor. Odgovor daje njihovo aktivno političko angažovanje i evidentna mržnja prema trenutnoj vlasti, a profesija i interesi naših najstarijih sugrađana su u drugom planu.

Autor: Aleksandar Čupić glavni i odgovorni urednik eVršac

Grad Vršac i Evršac Group doo zajedno sprovode projekat "Centar za javno informisanje građana – interes građanskog društva"

  1. Najnovije
  2. Najčitanije

Pretraga članaka pomoću kalendara

« Februar 2019 »
Pon Uto Sre Čet Pet Sub Ned
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28