GLEDALI SE OČI U OČI: Gera i Žiks plagirali Marinu Abramović?

GLEDALI SE OČI U OČI: Gera i Žiks plagirali Marinu Abramović?

Autor :  dec 03, 2018

Umetnik Živko Grozdanić Gera iz Vršca i Nenad Živković Žiks profesor građanskog vaspitanja iz Pančeva suočavaju se sa mogućom tužbom cenjene svetske umetnice Marine Abramović zbog plagijata.

Reč je o delu Ispovest (Confession), pomenute kontroverzne umetnice. Ispovest se usredsređuje na šokantne anegdote umetnika. Telo koje je podvrgnuto fizičkom iscrpljivanju ostaje nepokretno. Pažnja se tako prebacuje sa fizičke na psihološku oblast. 

Iako ne govori, Abramović daje uvid u njenu problematičnu prošlost. Sećanja na njeno detinjstvo pojavljuju se kao tekst uz dno ekrana dok kleči pred magarcem. 

Marina na svojoj Facebook strani piše: "Odvela sam jednog magarca u dvorište Nikolasove kuće i napravila video koji se zove "Ispovest". Priznala sam nedostatke i greške iz svog života, počevši od detinjstva pa sve do dan danas."

Žiks je pre neku noć doveo Geru u pančevački "Kupe". Pod plaštom promocije gledali su se oči u oči, prepričavali šokantne anegdote, evocirali problematičnu prošlost od detinjstva do današnjih dana i fizički se iscrpljivali čitavih sat vremena.

Nisu klečali, ali su se obraćali sami sebi - jer publike nije bilo. Ne znamo da li je ovaj performans namerno odigran bez prisustva javnosti. Ipak, prenosimo Vam utiske, kako njihov mentalni napor ne bi ostao nezapažen.

Autor: Aleksandar Čupić glavni i odgovorni urednik portala eVršac

Foto: Facebook

Grad Vršac i Evršac Group doo zajedno sprovode projekat "Centar za javno informisanje građana – interes građanskog društva"

  1. Najnovije
  2. Najčitanije

Pretraga članaka pomoću kalendara

« Februar 2019 »
Pon Uto Sre Čet Pet Sub Ned
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28