Vesti

Krivična protiv dr Vešović opisuje kako je vladao DS

Bivši direktor Opšte bolnice Vršac dr Zoran Ilić, 2016. godine, Višem javnom tužilaštvu u Pančevu podneo je krivičnu prijavu zbog osnovane sumnje u pronevere, prevare u službi, zloupotrebe službenog položaja i zloupotreba u vezi sa javnom nabavkom.

Više javno tužilaštvo u Pančevu prosledilo je krivičnu prijavu Osnovnom tužilaštvu u Vršcu, uz dokumentaciju pribavljenu u predistražnom postupku od strane Komisije za evropske integracije, iz koje, prema zaključku Višeg tužilaštva, proizilazi postojanje osnovane sumnje u napred navedena krivična dela.

Inspekcija EU iz Bukurešta utvrdila je da je došlo do neopravdanog utroška sredstava. Sredstva su nenamenski trošena, odbijena je refundacija, a Razvojni fond je tražio povraćaj sredstava dobijenih za učešće.

Usledila je prinudna naplata, zbog koje Bolnica i dan danas ima problema sa dobavljačima. Ustanova kojoj gravitira više od 100.000 pacijenata konstantno je na pragu blokade i u problemu sa nabavkom medicinskog materijala i lekova.

Ovaj plakat, sa ovim natpisom, godinama je stajao na vratima WC u DS Vršac

Iznos sredstava koji nije bio odobren od strane Evropske unije i koji, posledično, nije bio ni refundiran, odnosi se na ugovor sa Specijalnom bolnicom za ginekologiju Jevremova (1.195 evra) i za ugovor sa društvom Ivex doo i sa društvom Italtrend C&T SPA (13.931,32 evra).

Zatim, po starom običaju aneksiranja ugovora u vreme vladavine Demokratske stranke, nalogom menadžera potrošeno je 20.000 evra na dodatne radove na električnim instalacijama, koji nisu bili deo projekta odobrenog od strane EU. Takođe, neverovatnih 16.000 evra potrošila je na organizaciju jednog seminara i obuke lekara.

Osnovana je sumnja i da je deo sredstava neosnovano potrošen na veći iznos isplate zarada angažovanih lekara (što treba utvrditi i ustanoviti tokom istrage i putem veštačenja), kao i da je postojala razlika u pogledu planiranog budžeta i utrošenih sredstava za nabavku opreme, zbog čega deo novca takođe nije mogao biti refundiran vršačkoj Bolnici.

– Imamo, po našem mišljenju, opravdanu sumnju da su okrivljeni u periodu od oktobra 2012. do aprila 2015. godine, u Vršcu, zajedno i po prethodnom dogovoru, u nameri da sebi ili drugom pribave protivpravnu imovinsku korist, prisvojili ili omogućili drugom da prisvoji povereni novac i to iznos od 67.500 evra, kaže se u krivičnoj prijavi i dodaje “pri čemu su bili svesni dela, njegove protivpravnosti i hteli njegovo izvršenje, čime su izvršili deo pronevere”.

Dr Vešović, čiji je suprug u to vreme bio zamenik direktora Bolnice, tokom 15 meseci, za posao menadžera projekta dobijala je mesečnu naknadu od 958,92 evra mesečno. Danas, porodica Vešović, sa doktorskim platama, gradi privatni Dom za stare od 1.400 kvadrata, na parceli od 4.400 kvadrata.

Treba li da podsetimo i na luksuzni porodični objekat, automobile, skupa školovanja, letovanja, zimovanja i šopinge po Americi, sve stečeno nakon što je, krajem devedesetih, Vešovićka poslata iz Beograda u Vršac po zadatku, kao kadar JUL.

Nastaviće se…

Autor: Aleksandar Čupić, glavni i odgovorni urednik portala eVršac

Ostale vesti